Otvoren pogon Kronošpana u Lapovu

U Lapovu je otvorena fabrika pločastog materijala od drveta kompanije Kronošpan, što je druga po veličini grinfild investicija u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 12.06.2010.

11:29

Default images

"Kronošpan je stub buduće industrije nameštaja u Srbiji, a nadam se da će uspeti da dovede italijanske proizvođače nameštaja", kazao je Mlađan Dinkić.

On je ukazao i da će za siromašnu opštinu Lapovo ova investicija preokrenuti situaciju jer Lapovo ima i industrijsku zonu neposredno pored Koridora deset.

"Upravo zbog ovakvih investicije u Srbiji u prva četiri meseca ove godine imamo povećanje industrijske proizvodnje za pet procenata i povećanje izvoza za 18 odsto u odnosu na isti period prošle godine", rekao je Dinkić.

"Imajući u vidu da možemo da izvozimo bez carine na tržišta više zemalja, sa preko milijardu stanovnika, a od 1. jula i na tržište Ruske Federacije, ova fabrika će vremenom imati sve veći strateški značaj", rekao je Dinkić.

On je dodao da je Vlada Srbije donela uredbu kojom se ozbiljnim investitorima omogućava refinansiranje troškova infrastrukturne izgradnje, tako da će Kronošpan moći da izgradi prilaz fabrici koji još nije završen.
Generalni direktor Kronošpana u Srbiji Petr Nikl izjavio je da fabrika koristi 80 odsto domaćih resursa i da polovinu prihoda ostvaruje izvozom.

"Trenutno proizvodimo 1.000 metara kubnih iverice dnevno a za naš plasman zaslužna je dobra reputacija jer smo vodeći koncern drvne industrije prisutan u 18 zemalja", naglasio je Nikl.

Austrijski koncern Kronošpan osnovao je Kronošpan Srbija 2007. godine a probna proizvodnja počela je u avgustu prošle godine. Trenutno zapošljava 160 radnika a u narednom periodu trebalo bi da bude zaposleno još oko 150.

U Kronošpan u Srbiji do sada je uloženo 80 miliona evra, što predstavlja četvrtinu ukupne planirane investicije u Lapovu.

Predsednik Opštine Lapovo Dragan Zlatković rekao je da je Kronošpan podsticajna snaga koja će dovesti i ostale austrijske proizvođače, dodajući da Lapovo ima da ponudi 1.500 hektara zemljišta u geostrateškoj zoni uz Koridor 10.

On je podsetio da je austrijska kompanija zakupila zemljište površine 55 hektara za realizaciju svojih poslovnih planova. Kada se završi ceo projekat u fabriku će, kako očekuje, dnevno ulaziti 100 vagona robe i 300 šlepera, te da je zato veoma važno pored drumskih saobraćajnica uraditi i želežnički.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: