Dinkić: Nema lake zarade u Kormanu

"Nemamo namere da pregovaramo sa vlasnicima u parcela u Kormanu. Njima je ponuđeno 350 evra po aru i to je tržišna cena", kaže ministar Mlađan Dinikć.

Srbija

Izvor: Politika

Petak, 11.06.2010.

11:14

Default images

On napominje da "niko ne sme da ucenjuje državu pa ni vlasnici parcela u Kroman polju", gde FIjatovi dobavljači nameravaju da grade fabrike.

Vlasnici parcela na Korman polju, gotovo tri sedmice sprečavaju geometre da premere parcele namenjene eksproprijaciji. Oni traže da im država plati 4.000 evra po aru, jer toliko vredi zemljište koje je njihova "dedovina".

Potpredsednik vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kaže i da je zakon o eksproprijaciji potpuno jasan i da se mora poštovati.

"Građani imaju pravo da se žale sudu i da ostvare svoje pravo na sudu, ali nemaju pravo da sprečavaju državu da infrastrukturno uredi Korman polje i omogući 'Fijatovim' dobavljačima da tu izgrade fabrike", precizirao je Dinić.

On je dodao "da je problem tih građana koji su pomislili da mogu lako da se obogate bez rada kada su videli da Fiat namerava da investira a njegovi dobavljaci da grade fabrike".

"Dakle ovakve investicije kao što su investicije dobavljača Fijata, strateškog partnera države, rešene su zakonom o eksproprijaciji, drugim rečima cena je određena i mora da se pristupi izgradnji infrastrukture u Korman polju", kazao je Dinkić.

"Fijat je Fijat, ali naše je naše"

Vlasnici imanja na Kormanskom polju međutim angažovali su advokatsku kancelariju iz Beograda koji najavljuje da će, ukoliko dođe do eksproprijacije, podneti krivične prijave protiv „nalogodavca i izvršioca“.

"Fijat“ je privatna firma, a naša zemlja je naša zemlja. Ako „Fijat“ hoće da kupi naša imanja, nek dođe da se dogovorimo, kao ljudi", kaže Dragiša Stanković koji je vlasnik 1,2 hektara na Kormanskom polju koje trebada da se ekspropriše za potrebe Fijatovih kooperanata.

Meštani Maršića, ali i drugih kragujevačkih sela koji su vlasnici imanja na Kormanskom polju, kažu da nemaju ništa protiv eksproprijacije i dolaska „Fijata“, ali ne prihvataju ponuđenih 350 evra za ar. Oni traže da cena bude daleko viša, odnosno čak 4.000 evra po aru, i naglašavaju da je to „prava tržišna vrednost“.

Zbog mogućih problema, vlasnici zemlje su nedavno angažovali i beogradsku advokatsku kancelariju „Ćetković“, koja će ih, ako bude trebalo, zastupati na sudu.

"Ukoliko dođe do nasilne eksproprijacije, ja ću podneti tužbe i protiv nalogodavca i protiv izvršioca. U privatni posed niko ne može da uđe bez odluke i rešenja, a toga nema ", kaže Dragoslav Ćetković, prvi čovek advokatske kancelarije „Ćetković“ koja zastupa većinu od 120 vlasnika sa Kormanskog polja.
Eksproprijacija Kormanskog polja najavljena je februara ove godine u Kragujevcu, prilikom susreta ministra ekonomije Mlađana Dinkića i gradonačelnika Veroljuba Stevanovića.

Iako se još ne zna koje će firme graditi svoje fabrike na Kormanskom polju, eksproprijacija zemljišta, kako je tada rečeno, mora biti završena do kraja juna ove godine. Već naredne, sredinom ili krajem 2011, u Kragujevcu bi trebalo da počne proizvodnja novog „Fijatovog“ modela.

U kragujevačkoj upravi kažu da je oko 40 hektara (od ukupno 67 koliko treba da se ekspropriše) u vlasništvu grada, odnosno nekadašnje „Zastave“, vlasnici imanja tvrde da je čitavo Kormansko polje sada u privatnom posedu.

"Zemljište je 1978. bilo eksproprisano za potrebe „Zastave“, ali je potom izvršena deeksproprijacija i vlasnici imanja su dobili rešenja da mogu da uđu u svoje posede. Ostalo je da se reši nadoknada, ali to je već drugo pitanje. Mi smo jedini vlasnici zemlje na Kormanskom polju i nadležnima u državi i lokalnoj upravi prenosim zajedničku poruku da konačno neko treba da nam se obrati i da pregovora sa nama. Uostalom, mi do sada nismo dobili ni odluku, ni rešenja o eksproprijaciji. Zato ćemo braniti svoju imovinu sve dok se ne uvaže naši zahtevi", kaže Milan Urošević, predsednik Inicijativnog odbora za zaštitu prava privatnih vlasnika na Kormanskom polju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

20 h

Podeli: