Otvorena mini HE na pritoci Vlasine

Slovenačka kompanija Interenergo, deo austrijske kompanije Kelag, otvorila je mini hidroelektranu na pritoci Vlasine, Poštici, u opštini Vlasotince.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 11.06.2010.

16:18

Default images

Direktor "Internerga" Anton Papež kaže da je u hidroelektranu, snage 600 kilovata, uloženo 700 hiljada evra i najavio dalja ulaganja u oblasti obnovljivih izvora energije.

To je prva strana investicija u oblasti energetike u Srbiji, odnosno, u oblasti obnovljivih izvora energije od Drugog svetskog rata.

"Ova investicija je za nas od strateškog značaja. Podmirivaće 500 domaćinstava", kazao je Papež, dodavši da će ulaganja te kompanije biti uglavnom na jugu Srbije.

Otvaranju hidroelektrane prisustvovali su predstvanici austrijske i slovenačke kompanije, ambasador Austrije u Srbiji Klemens Koja i ministar energetike Srbije Petar Škundrić. Škundrić je kazao da hidroelektrana Poštica predstavlja projekat od regionalnog značaja.

Škundrić je rekao da puštanje u rad te hidroelektrane predstavlja nastavak politike izgradnje kapaciteta za korišćenje obnovljivih izvora energije sa ciljem dobijanja "čiste energije" i dodao da je to prva inostrana investicija za proizvodnju čiste energije iz hidropotencijala.

On je ocenio da je reč o projektu regionalnog značaja s obzirom da su u realizaciju tog projekta bile uključene slovenačka, odnosno austrijska kompanija, kao i zbog toga što nemačka elektronenergetska kompanija RWE ima značajan kapital u nemačkom Kelagu.

"Mi želimo da Srbija bude značajan regionalni centar u ovoj oblasti", rekao je Škundrić, dodavši da je ovo druga hidroelektrana na Vlasini, te da u Srbiji ima još desetak malih hidroelektrana. Škundrić je naveo da je ova hidrocentrala napravljena tako da daje maksimalnu iskorišćenost vodene energije u odnosu na količinu vode koja je na raspolaganju kao i da minimalno utiče na prirodnu sredinu.

Ambasadror Austrije je kazao da je ta zemlja jedan od najvećih investitora u Srbiji i naglašio da je kompanija "Kelag" jedan od najvećih nosilaca obnovljenih izvora energije u Austriji. "Investicija je bila moguća samo na osnovu napretka koji je Srbija postigla u oblasti energetike. Austrija može dati svoj doprinos u postizanju ambicioznih ciljeva u smislu povećanja obnovljenih izvora energije", istakao je ambasador.

Pre mesec dana na reci Vlasini otvorena je prva hidroelektrana, a investitor je "Eko energo grup" iz Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: