Šperl: Ukinuti porez na mobilne

Aleksandar Šprel, odlazeći predsednik UO “VIP mobajla” kaže da porez na uoptrebu mobilnih telefona treba ukinuti.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.06.2010.

14:24

Default images

Uvođenje poreza na upotrebu mobilnih telefona od deset odsto koje su vlasti uvele prošlog proleća je bila nepopularna odluka, koju bi trebalo što pre ukinuti, kaže Šperl.

Šperl smatra da porez na mobilne telephone ima loše posledice i po razvoj telekomunikacija, ali i industriju uopšte, pa i krajnjeg korisnika.

“Stvarno se nadam da će Vlada održati obećanje i ukinuti ovu taksu do kraja leta. To je važan signal za sve investiture”, kaže u razgovoru za „Blic“ Aleksander Šperl, odlazeći predsednik Upravnog odbora „Vip mobajla“ i dodaje da ovaj namet kažnjava sektor telekomunikacija u trenutku kada se razvija i kada pokreće ukupnu ekonomiju, i šalje loš signal drugim kompanijama da je srpsko poslovno okruženje nepredvidivo i da investitori mogu da se suoče sa potpuno neočekivanim preprekama.

On kaže da su politička i ekonomska stabilnost od najvećeg značaja za sve investiture, ali je neophodna dobra i moderna infrastruktura ukoliko Srbija želi da privuče nove poslove i da razvija postojeće.

“Autoputevi, železnica, brzi internet izuzetno su važni za brz i lak pristup robama, uslugama, novim tržištima i informacijama. Transport i telekomunikacije su osovina za ekonomiju. A novi poslovi doprinose i otvaranju novih poslova i pune državni budžet posredstvom doprinosa”, kaže Šperl.

Prema njegovim rečima turbulencija kursa ima direktan uticaj na finansijsko poslovanje “Vip mobajla” jer u „Telekom Austrija Grupi“ svoje rezultate predstavljaju u evrima.

“Uprkos svemu, za razliku od drugih kompanija, prošle godine ostvarili smo rast broja korisnika od 27,1 odsto, naše tržišno učešće se popelo na 12 odsto, a obezbedili smo i rast prihoda od 36,7 odsto”, objašnjava Šperl i dodaje da je kompanija u prošloj godini investirala 72,1 milion evra i da će uskoro postati profitabilna.

O novom zakonu o elektronskim komunikacijama Šperl kaže da se nada da će ovaj zakon usmeriti sektor telekomunikacija od previše administriranja ka modernom tržišnom pristupu, koji je u skladu sa propisima Evropske unije.

“Što više propisi u Srbiji budu usklađeni sa direktivama EU, korisnici će dobiti brži i jednostavniji pristup najnovijim uslugama. Neće biti potrebe za ponovnom sertifikacijom mobilnih telefona, koji su već dobili ateste u EU. Ukoliko, recimo, usluga zadržavanja broja telefona prilikom promene mobilnog operatera bude usklađena sa praksom u zemljama regiona, ova procedura će trajati samo jedan dan i obaviće se kod operatera kod koga prelazite”, objašnjava on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: