EPS: Akcije i otpuštanja od 2011

Elektroprivreda Srbije će 1. januara 2011. postati akcionarsko društvo u vlasništvu države, posle čega će građanima biti podeljeno oko 15 odsto akcija EPS-a.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 11.06.2010.

09:19

Default images

Generalni direktor EPS Dragomir Marković je naglasio da do 2015. godine neće biti drugih promena u vlasničkoj strukturi EPS-a.

On je istakao da je restrukturiranje dug proces koji podrazumeva i smanjenje svih troškova kompanije, pa i broj zaposlenih. On je dodao da ove godine u EPS-u neće biti otpuštanja, ali da je u toku identifikovanje viška zaposlenih.

Kada su u pitanju strateški tenderi za izgradnju termoelektrana TENT B3 i Kolubara B, Marković je rekao da u oktobru očekuje da zaineteresovane kompanije, "koje su ostale u igri" - RWE, ČEZ i Edison - daju ponude i dodao da je vrednost ta dva projekta premašila dve milijarde evra.

Govoreći o saradnji sa italijanskom kompanijom "Seći energija" na projektu izgradnje 10 hidrocentrala na Ibru, on je istakao da su u toku pripreme za formiranje zajedničkog preduzeća, koje treba da bude osnovano u narednih mesec dana.

Marković je objasnio da je urađena studija izvodljivosti za taj projekat, da su u toku istražni radovi, a da bi za dve godine mogla da započne izgradnja hidrolektrana. On je dodao da je razlog zbog koga EPS ulazi u taj zajednički projekat profit, koji će biti moguć zbog povlašćenih cena struje, koje italijanska vlada nudi za otkup električne energije iz tih hidroelektrana.

On je rekao i da je započela izrada nacrta ugovora i studije izvodljivosti za projekte Đerdap 3 i Velika Morava, koji treba da budu realizovani sa nemačkom elektroenergetskom kompanijom RWE i naveo da bi izgradnja Đerdapa 3 koštala oko pet milijardi evra.

Povećana proizvodnja struje za tri odsto

Elektroprivreda Srbije (EPS) proizvela je u prvih pet meseci ove godine 16 milijardi kilovat sati struje, što je za 3,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kaže generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.

On je rekao da je proizvodnja bila 400 miliona kilovat sati, odnosno 2,5 odsto više od planiranog. Marković je rekao da je potrošnja povećana za 2,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Kako je rekao, ukupan izvoz EPS-a bio 1,58 milijardi kilovat sati, u vrednosti od 60,33 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: