Privrednike rast evra košta milione

Privrednici upozoravaju da im slabljenje domaće valute i te kako remeti poslovne planove, a pojedini su zbog jačanja evra svakodnevno na gubitku.

Srbija

Izvor: Blic

Sreda, 09.06.2010.

09:24

Default images

Oni se nadaju da će se dinar stabilizovati, dok ekonomisti prognoziraju da će do kraja godine evro vredeti oko 105 dinara.

Petrašin Jakovljević, direktor kompanije Metalac, kaže da je ova kompanija na početku godine svoj budžet za ovu godinu projektovala po kursu od 100 dinara za evro, a sada će tu projekciju morati da revidira, i to po kursu od 105 dinara za evro.

„Hoću da verujem da će se kurs zadržati na tom nivou, međutim, kako će se dalje kretati, i kada će se stabilizovati, niko se više ne usuđuje da prognozira“, kaže Jakovljević.

Svaki pad dinara, kaže on, negativno se odražava na poslovanje, kako kroz gubitak vrednosti nenaplaćenih potraživanja, tako i zbog nabavke sirovina čija je vrednost vezana za valutu.

„Metalac svaki dan ima osam do deset miliona dinara nenaplaćenih potraživanja, što znači da ako evro ode za jedan dinar, mi gubimo milion. Izlaza nema ni u menjanju cena, jer kada to činite, pravite zastoj u prodaji, budući da se kurs odražava i na pad kupovne moći stanovništva“, kaže Jakovljević.

S druge strane, Rodoljub Drašković, vlasnik kompanije „Svislajon Takovo”, ističe da kretanje kursa ne utiče mnogo na poslovanje njegove kompanije, pre svega zbog toga što je ona izvozno orijentisana. To ne znači da u ovoj kompaniji nisu zainteresovani za stabilnost dinara.

„Prema mojoj proceni, kurs će se stabilizovati početkom jula, a na kom nivou teško je predvideti. Realno bi bilo da stane na 105 dinara. Nije isključeno da od oktobra, kada se pokreće privreda, kreće potrošačka sezona i kada uvoznički lobi puni tržište uvoznim proizvodima, dinar doživi novi pad“, kaže Drašković.

Drašković objašnjava da je njegova kompanija još u aprilu predvidela da će dinar padati, zbog čega su tada i revidirali budžet i to po kursu od 110 dinara za evro.

„Ist point” neće morati da menja svoj budžet za ovu godinu, pošto su ga projektovali uz pretpostavku da će kurs iznositi od 105 do 110 dinara za evro.

„Generalno, problem sa skokom evra je rast inflacije, a to nije dobro. Takođe, svi mi imamo devizne kredite, pa to stvara problem sa bilansima. Što se našeg poslovanja konkretno tiče, tamo gde izvozimo pogoduje nam, ali za sve ostalo ne. Bićemo prinuđeni da podižemo cene, jer ćemo u suprotnom raditi sa gubicima“, upozorava Zoran Drakulić, predsednik „Ist pointa”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: