Penzionerski bonus za kilogram mesa

Penzioneri u Srbiji neće moći da dobiju onoliko novca koliko i zaposleni u javnoj službi od bonusa koje obećava Vlada jer matematika nije na njihovoj strani.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 05.06.2010.

01:03

Default images

Naime, ako bi 1,6 miliona penzionera dobilo po 5.000 dinara onda bi samo za podmirivanje najstarijih građana državi nedostajalo 1,5 milijardi dinara.

Na nesreću najstarijih, nerealno je čak i to da će dobiti po dve hiljade dinara. Po okvirnoj računici, najstariji građani Srbije dobili bi tačno po 1.250 dinara, koliko košta kilo pečene jagnjetine.

Načelno je dogovoreno da se zaposlenima u javnim službama podeli ukupno dve milijarde, penzionerima isto toliko, siromašnima oko 1,5 milijardi dinara i još milijarda dinara za nerazvijene opštine. U tom slučaju po pet crvenih novčanica dobilo bi 400.000 zaposlenih u javnim službama, 300.000 siromašnih i još 200.000 žitelja nerazvijenih opština.

Prema oceni Milojka Arsića, savetnika premijera Mirka Cvetkovića, nije ekonomski opravdano, a ni pravedno, u situaciji ekonomske krize deliti bonuse državnim činovnicima.

"Bonus znači nagrada, a zna se kad se ona daje: u slučaju da preduzeće ostvari visok profit, u slučaju države ako se ostvari suficit ili ako se znatno smanjuje minus u državnoj kasi. Očigledno je da u javnom sektoru u Srbiji to nije slučaj jer će deficit u ovoj godini iznositi između 4,5 i 4,8 odsto, što je više od prvobitno planiranog deficita, ali i od prošlogodišnjeg minusa", kaže on.

Umesto bonusa treba dodeliti novčanu pomoć najsiromašnijim građanima Srbije, a to su korisnici socijale pomoći, zaposleni u javnom sektoru s malim platama ili penzioneri s niskim, minimalnim primanjima. Pomoć siromašnima je i ekonomski opravdana jer oni pretežno troše domaće proizvode kao što su hrana, struja, komunalne usluge. "Bilo bi potpuno apsurdno da se daje novčana pomoć onima čije su plate dva i po puta veće od prosečnih plata u Srbiji", smatra Arsić.

Ni u Vladi nisu svi za bonuse

Deo vlade, za razliku od Mlađana Dinkića, smatra da bonuse od 5.000 dinara treba da dobiju samo najugroženiji slojevi, a ne oni koji imaju mesečna primanja 80.000 dinara U vladi ne postoji saglasnost da se svim zaposlenima, koji rade u javnoj službi, a koji imaju platu nižu od 80.000 isplati bonus od po pet hiljada dinara.

Kako saznajemo, jedan deo izvršne vlasti, za razliku od potpredsednika vlade Mlađana Dinkića, zalaže se za to da pomoć dobiju oni čije su plate niže od 30.000 i samo penzioneri čije su penzije male, na primer ispod 25.000 dinara. Učesnici pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom ističu da je dogovoreno samo koliko će biti težak „džak” iz koga će se bonusi deliti – 6,5 milijardi dinara.

Koliko ljudi će moći da se nada eventualnoj finansijskoj pomoći zasad nije poznato jer kalkulacije u nadležnim ministarstvima još nisu završene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: