Đilas: Nedopustiv bonus činovnicima

Odluka Vlade Srbije da isplati bonuse od po 5.000 dinara zaposlenima u državnoj upravi bi bila pogrešna, kaže gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 04.06.2010.

00:38

Default images

"Potpuno je neverovatna odluka prema kojoj svi u državnoj upravi koji imaju platu do 80.000 dinara treba da dobiju bonuse od Vlade Srbije", rekao je Đilas.

On je objasnio da "ako država treba da pomogne, neka pomogne onima sa platama od 20.000, ili onima koji nemaju posao, a ne da činovnici dobiju po 5.000, a siromašni penzioneri po 2.000 dinara".

Na pitanje da li je ovo još jedna demagoška odluka vlasti, Đilas je odgovorio - "nazovite je kako god hoćete, ali ona je za mene jako pogrešna".

"Tih 5.000 dinara treba da dobije medicinska sestra koja za 25.000 neguje najteže bolesnike, jer ona sa platom ne može da preživi, a radi težak posao. Ali bez ljutnje, lekaru koji ima platu 75.000 ne treba socijalna pomoć. Ako je to nagrada za rad, onda treba da je dobiju najbolji, a ne svi", kazao je Đilas.

On je dodao da "zaposleni u državnoj administraciji moraju i da znaju da je njihov posao 100 puta sigurniji nego onima koji rade u privatnom sektoru". "Plate u državi ne kasne! Znam da postoji potreba da se povećaju zarade i potrošnja kako bi se zavrteo taj krug, ali ovim bonusima to se neće postići. I šta da kažu ljudi koji rade za Beograd, kojima su smanjene plate za 5-20 odsto kad vide kako se u republici troši novac", zapitao je gradonačelnik Beograda.

Đilas kaže i da se na dodatak za plate Srba sa Kosova troši 4,7 milijardi dinara godišnje. "Zar neki direktor komunalnog preduzeća iz Uroševca, koji 10 godina nije u Uroševcu, treba da dobija platu, a da ne radi ništa? Ili da nastavnik u Mitrovici ima veću platu od nastavnika u drugim delovima Srbije? Hajde da taj novac uzmemo i pomognemo one Srbe na Kosovu koji su stvarno ugroženi, da im kupimo traktor, stoku, pomognemo da počnu neki posao... Da taj novac damo i Trgovištu, Bojniku, Crnoj Travi...", naglašava on.

Gradonačelnik dodaje i da predlog o povečanju plata u javnom sektoru u ovom trenutku nije realan. "Moramo jednom da shvatimo da možemo da potrošimo samo ono što smo zaradili. Dajte da konačno realno pogledamo sebe, vidimo šta možemo da menjamo i gde možemo da uštedimo", kazao je on.

Banke odgovorne za pad dinara

Govoreći o padu kursa i tome da svuda evro pada, a u Srbiji se događa suprotno, Đilas kaže da može da prihvati "razlog da je srpska privreda u lošem stanju, a ne mogu da prihvatim da je naša privreda slabija od svih u regionu!".

"Ne mogu da prihvatim da dinar za tri dana padne za pet odsto, kao da su baš sva preduzeća u ta tri dana kupovala devize. Naravno da to nije tako, i jasno je da su pojedine banke za dinarske depozite koji su oslobođeni kupili evro, umesto da daju kredite", kaže gradonačelnik Beograda".

"I danas su krediti u Srbiji među najskupljima u Evropi. Bilo bi lepo i da dobijemo podatak koliko su banke do sada zaradile na tzv. obradi tih najskupljih kredita, koja se dodatno plaća jedan do dva odsto. To je ogroman novac!", naglašava on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

174 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: