IZIT: Evro treba da bude 150 dinara

Uvođenje fiksnog kursa bi koristilo samo krupnim kapitalistima. Došlo bi do trošenja deviznih rezervi i rasta uvoza i potrošnje, kaže ekonomista Saša Đogović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 03.06.2010.

14:21

Default images

Đogović tvrdi da su ugrožene i inflacione projekcije za 2010. godinu, mada su i dalje u okviru postavljenih limita.

"Sa fiksiranjem deviznog kursa ekstenzivnije bi trošili devizne rezerve, a rezultat toga bi bilo bogaćenje krupnog kapitala, dodatno zaduživanje države i stanovništva i nastavak procesa deindustrijalizacije realnog sektora", rekao je Đogović.

On je dodao da "ukoliko bi se krenulo sa takvim pravilima igre onda bi grčki sirtaki zaigrao i pred našim vratima".

"Preko tog stabilnog kursa i obimnog i agresivnog trošenja deviznih rezervi u odbrani tog 'neodbranjivog' deviznog kursa dalje bi se podstakle uvozne aktivnosti, potrošnja i maloprodajni promet", rekao je Đogović i dodao da bi u slučaju takvog scenarija, mi potrošili devizne rezerve, a zatim ne bi imali čime da branimo kurs jer nemamo realne izvore prihoda - izvoz i nove investicije. "Dovoljno je reći da smo u nekoj radnoj nedelji maja potrošili 180 miliona evra, što je polovina tranše koju smo povukli od MMF-a", podsetio je on i dodao da zahtevi za fiksnim kursom dolaze iz onih krugova 'koji su profitirali u periodu, pre svetske ekonomske krize i koji nastoje da rade po istoj matrici, ne uviđajući potpuno drugu realnost, ne samo našu, nego i svetsku'.

On je podsetio da smo u decembru 2007. imali devizni kurs od 79,24 dinara za jedan evro, a privredna struktura je ista i tada i sada. "Postavlja se pitanje kako je sa takvom proizvodnjom i izvozom devizni kurs dinara mogao da apresira (vrednost da raste) a sada opada? To znači da postoji neka konstrukciona greška u ekonomskoj politici zemlje, a u sklopu nje u monetarnoj politici NBS", ukazao je Đogović.

Đogović se osvrnuo i na kretanja inflacije istakavši da su inflacioni rizici posebno naglašeni tokom maja, kada je zabeleženo osetnije erodiranje vrednosti domaće valute.

"U aprilu su potrošačke cene porasle za 0,6 odsto u odnosu na prethodni mesec. To znači da je inflacija od početka godine dostigla nivo od 2,5 odsto, a u odnosu na isti perod prošle godine ona je porasla za 4,3 odsto", rekao je on i ocenio da su inflacione projekcije za 2010. ugrožene, mada se i dalje kreću u okviru postavljenih limita.

Prema njegovim rečima, održanje ciljane inflacije za ovu godinu zavisiće od daljeg kretanja deviznog kursa dinara, potom poljoprivrednog roda i cene hrane, kao i odluke Vlade Srbije vezane za poresku upolitiku i poskupljenje proizvoda i usluga pod njenom ingerencijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: