Ratel razmatra cenu infrastrukture

Republička agencija za telekomunikacije (Ratel) će krajem sedmice odlučivati o ceni po kojoj ''Telekom Srbija'' može da iznajmi infrastrukturu ''Telenoru''.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2010.

09:07

Default images

Ta dva operatera su pre nešto više od dve nedelje agenciji podnela pismenu izjavu da međusobni sporazum nije postignut.

Cena će biti određena u skladu sa troškovnim modelom tamo gde je to moguće, odnosno u suprotnom, 'benčmark' analizom", rekao je Jovan Radunović, predsednik UO Ratel-a.

On je dodao da Ratel ima 60 dana da donese odluku o ceni iznajmljivanja infrastrukture „Telekoma“.

Prema njegovim rečima, odluka će biti ''oročena'' na godinu dana sa kvartalnim proverama da li se nekom od operatora nanosi veća šteta nego što je to predviđeno

Izvršni direktor korporativnog razvoja kompanije ''Telenor'' Goran Vasić je istakao da je važno da se odluka donese u što kraćem roku.

''Verujemo da će ona biti afirmativna u smislu ispunjavanja naših obaveza preuzetih licencom'', rekao je Vasić.

On je dodao da će odluka biti važna za dalji tok razvoja tržišta telekomunikacija u Srbiji, kao i da će pospešiti stvaranje pozitivne klime za buduće investicije.

Vasić nije precizirao koji će biti sledeći koraci ''Telenora'' ukololiko cena ne bude odgovarajuća, ali je istakao da je kompanija ''trenutno fokusirana isključivo na to da se proces regulacije dovede do kraja''.

Govoreći o pregovorima sa kompanijom ''SBB'' oko eventualnog iznajmljivanja njihove infrastrukture, o čemu ovih dana pišu pojeidni mediji, Vasić je ukazao da je kompanija pre svega koncentrisana na proces regulacije i pronalaženje rešenja za pristup Telekomovoj infrastrukturi.

''Što se tiče ostalih operatora, 'Telenor' je uvek bio otvoren za sve učesnike na tržištu sa kojima pronadje zajednički interes'', ocenio je Vasić.

Kada je reč o mogućnosti da ''Telenor'' ne ispuni obaveze pruzanja usluge fiksne telefonije u roku koji je predvidjen zakonom, Vasić je naveo da je ''pristup infrastrukturi ključna stvar za rokove".

"Nadamo da je u Srbiji sazrelo mišljenje da je samo potpuna liberalizacija pravi put za razvoj tržišta telekomunikacija'', kazao je on.

Kompanija ''Telekom Srbija'' je najavila da ''očekuju da će Ratel odrediti cene koje su zasnovane na evropskoj praksi i zemljama u okruženju koje su već liberalizovane''.

Svako značajno odstupanje cena od ovih bi značilo da ''Telekom Srbija'' subvencioniše konkurenciju na sopstvenu štetu, navodi se u pisanoj izjavi i ističe da će u tom slučaju ''Telekom", "nastojati da zaštiti svoje i samim tim interese svojih korisnika''.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: