Jeger: Prodati javna preduzeća

Srbija treba da ubrza restrukturiranje i privatizaciju javnih preduzeća, što bi moglo da poboljša poziciju privatnog sektora, kaže šef Misije MMF Albert Jeger.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 29.05.2010.

17:32

Default images

To bi omogućilo i unapređenje i transfer tehnologije, korporativnog upravljanja i obezbeđivanje dodatnih finansijskih sredstava.

"Vlada bi, takođe, trebalo da unapredi poslovno okruženje, ubrizga više konkurencije u, do sada, monopolizovane oblasti i ojača sistem javnih nabavki", rekao je Jeger.

Na pitanje kako MMF gleda na stepen ostvarene racionalizacije državne uprave, on je ocenio da je bilo kašnjenja u toj oblasti, dodavši da je zakon usvojen pre samo pet meseci i da je njegova implementacija neujednačena. "U ovom slučaju, nisu u pitanju kratkoročne fiskalne uštede. One bi, u ovoj godini, ionako bile male, ali bi se povećavale tokom vremena. Međutim, ovaj slučaj je mnogo više signal stepena posvećenosti reformama za smanjenje potrošnje", ukazao je on i dodao da budžetski korisnici koji nisu primenili zakon ne bi trebalo da budu „nagrađeni“.

Jeger je kazao da je u pregovorima dogovoreno da Vlada Srbije u junu donese odluku za primenu mere "zakasnele racionalizacije državne uprave bez pristrasnosti na sve budžetske korisnike" i da će taj zadatak biti preduslov okončanja četvrte revizije.

Što se tiče penzija, on je rekao da nema mnogo zemalja koje mogu sebi da priušte direktno povezivanje visine penzije sa rastom plata, što posebno važi za države sa relativno visokim učešćem penzija u BDP, kakva je Srbija.

Jeger je rekao da veruje da je dogovorena formula indeksacije plata u javnom sektoru, koja je bazirana na šestomesečnom rastu inflacije uvećanom za polovinu godišnje stope rasta BDP iz prethodne godine, dobra i da je u pitanju balansiran mehanizam okrenut potrebi za fiskalnom odgovornošću u ovom, ekonomski teškom, vremenu.

Kad su u pitanje investicije, on smatra da fiskalni podsticaji ne bi trebalo da budu najvažniji za privlačenje investitora, iako mogu biti od pomoći u nekim situacijama, navodeći da bi Srbija veću pažnju trebalo da posveti merama za poboljšanje poslovnog okruženja koje ne zahtevaju puno troškova države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: