Bez rasta plata i penzija do aprila

Povećanje plata i penzija može se očekivati najverovatnije tek od aprila iduće godine i ono će u najboljem slučaju iznositi svega sedam odsto, kaže Jurij Bajec

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.05.2010.

15:21

Default images

Pošto MMF nije pristao na odmrzavanje penzija i plata, Vlada je odlučila da 6,5 miliardi dinara raspodeli u vidu jednokratne pomoći.

Nije međutim poznato kada će taj novac stići do najugroženijih, kao ni ko spada u tu kategoriju. Iako su iz Vlade najavili da će najugroženiji dobiti pomoć od pet hiljada dinara, ni taj iznos nije izvestan.

MMF će dozvoliti odmrzavanje plata i penzija tek kada ekonomska politika Vlade Srbije da željene efekte. Prema rečima ekonomiste Jurija Bajeca, koji je savetnik i premijera Srbije Mirka Cvektovića to će biti april 2011 godine. U ovoj godini se ne treba nadati usklađivanju primanja sa inflacijom jer se očekuje manji rast bruto domaćeg proizvoda nego što je to ranije prognozirano.

"Odmrzavanje plata i penzija, očekujemo tek 2011. Godine i to sa početkom od aprila. Način povećanja plata i penzija će biti u skladu sa porastom rasta potrošačkih cena u prethodnih šest meseci, a na to bi se dodala i polovina realnog rasta bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini. Na taj način bi se u 2011. i 2012. parelno kretao rast penzija i plata u javnom sektoru", kaže Bajec.

Stezanje kaiša pa i bušenje novih rupica će se nastaviti uprkos tome što se srpska privreda oporavlja kako su to istakli predstavnici Vlade i MMFa.

Taj oporavak neće biti brz kako su se svi nadali, tako da je trenutna računica sledeća – kada se sabere planirana inflacija i očekivani rast bruto domaćeg proizvoda, u aprilu se može očekivati rast penzija i plata u javnom sektoru od ukupno 6,75 odsto.

Usklađivanje penzija sa platama od aprila

Potpredsednik vlade Jovan Krkobabić je potvrdio da je sa MMF-om dogovoreno zamrzavanje penzija do kraja godine i najavio da će njihovo redovno usklađivanje, i to sa zaradama u javnom sektoru, početi da se primenjuje u aprilu 2011.

On je naglasio je sa MMF-om postignut dogovor da se u aprila 2011. godine plate zaposlenih u javnom sektoru i penzije na isti način budu
usklađene, odnosno da se povećaju u skladu sa rastom troškova života i dodatno za 0,1 odsto rasta bruto-domaćeg proizvoda.

Krkobabić je rekao da će ta indeksacija penzija pratiti plate u javnom sektoru, bilo da one padaju ili rastu. On je precizirao da će penzioneri koji primaju prinadležnosti preko PIO fonda moći da računaju na 65 odsto od prosečne plate u javnom sektoru, penzioneri iz privatnog sektora na 64 odsto tog proseka, a zemljoradnici na 30 odsto.

Posle prvog usklađivanja penzija u aprilu 2011. godine, sledeće usklađivanje biće u oktobru iste godine, a potom u aprilu 2012, dok će nakon toga penzije biti usklađivane prema eventualno novoj formuli, koju bude primenjivala neka nova vlada, posle redovnih parlamentarnih izbora u Srbiji, rekao je Krkobabić.

On je negirao da je MMF bio protiv toga da se zakonom precizira da penzije ne mogu da padnu ispod 60 odsto proseka plata u Srbiji i naveo da sada prosečne penzije iznose 65 odsto proseka plata.

Cvetković:Za jednokratnu pomoć novac od dividendi

Premijer Srbije Mirko Cvetković je rekao da će u skladu sa dogovorom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), za jednokratnu pomoć zaposlenima u javnom sektoru, penzionerima i najnerazvijenijim opštinama biti obezbeđeno 6,5 milijardi dinara, ali se prva isplata ne može očekivati pre avgusta.

Taj novac će biti obezbeđen od divideni koje će javna preduzeća uplatiti državi po osnovu vlasničkog udela, objasnio je Cvetković.

Vlada treba da utvrdi kriterijume za islatu jednokatne pomoći u vreme dok su plate i penzije zamrznute, ali je izvesno, kako je rekao Cvetković, da na nju neće moći da računaju svi zaposleni u javnom sektoru, kao ni svi penzioneri. Moraće da se, kako je istakao, da se utvrdi "crta", odnosno gornja granica primanja zaposlenih u javnom sektoru i penzionera kojima bi sledovala pomoć.

Za pomoć najugroženijima postoji samo okvirni plan

Za sada je samo otprilike poznato koje kategorije stanovnik mogu da se nadaju jednokratnoj pomoći najugroženijima koja ukupno iznosi 6,5 milijardi dinara. To su oni koji žive na ivici siromaštva i siromašni, kaže za B92 Ljubomir Pejaković iz ministarstva rada i socijalne politike.

"Radnici koji su u procesu privatizacije ostali bez posla a stariji su od 55 godina, samohrani roditelji sa decom, seoska staračka domaćinstva, interno raseljenja izbegla lica smeštena u kolektivnim centrima, porodice sa invalidnom decom, penzioneri sa minimalnom penzijom, i studenti iz siromašnih porodica su oni koji na pomoć mogu da računaju", objašnjava Pejaković.

Broj siromašnih povećan je od aprila prošle do aprila ove godine za 17 hiljada ljudi. Siromašno je 68 hiljada porodica, odnosno 170 hiljada članova domaćinstva. Ako se tu dodaju i oni na ivici siromaštva postavlja se pitanje koliko će ko dobiti. Na to pitanje Vlada još ne može da da odgovor. Pejaković je jedino mogao da kaže da će pomoć stići do kraja godine u 53 najsiromašnij opštine.

"I još će obuhvatiti grupe opština koje su ispod republičkog proseka bruto domaćeg proizvoda i uspeli bismo tada da ovima kojima smo dali na proleće, pomoć damo i na jesen. Sredstva treba da budu potrošena do kraja ove godine i ona će obezbediti na taj način: redovnost obezbeđivanja namirnica za narodne kuhinje, da još jednom ponovimo deobu lanč paketa što smo uradili u toku proleća i i da obuhvatimo još 50 opština ovom vrstom pomoći", navodi Pejaković.

Ako se uzme broj siromašnih deluje prosto neverovatno da će svi dobiti po pet hiljada do kraja godine, koliko su obećali predstavnici Vlade. Detaljnije informacije o tome ko će spadati u kategoriju ugroženih i kada bi oni mogli da se nadaju pomoći države znaće se najranije krajem iduće nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: