Bez donje margine za penzije

Zakon o penzionom sistemu je spreman, vlada će ga usvojiti krajem maja ili početkom juna, kada će ga proslediti Skupštini, kaže ministarka Diana Dragutionović.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.05.2010.

08:41

Default images

Reforma penzionog sistema, odnosno usvajanje Zakona jedan je od uslova koji vlada mora da ispuni da bi Bord direktora MMF-a krajem juna odobrio četvrtu reviziju.

Prema njenim rečima Međunarodni monetarni fond odbio je zahtev Srbije da penzije ne budu manje od 60 odsto prosečne zarade i da to neće biti navedeno u novom zakonu o penzijskom osiguranju.

"U svakom slučaju najvažnije je da visina penzije zavisi od doprinosa penzionera i godina radnog staža", rekla je Dragutinović RTS-u na pitanje o visini penzija.

Ona je najavila da će se u narednih desetak dana tačno znati na koji način će biti podeljeno 6,5 milijardi dinara dobiti javnih preduzeća namenjenih za pomoć zaposlenima, penzionerima i siromašnim opštinama.

"Dve milijarde dinara namenjeno je državnim službama ispod nekog nivoa primanja, dve milijarde dinara penzionerima, jedna i po milijarda korisnicima socijalne pomoći i jedna milijarda dinara najsiromašnijim opštinama", rekla je Dragutinović.

Dragutinović je navela da će se prilikom raspodeljivanja tog novca voditi računa "o visini primanja", kao i količini novca koja se može potrošiti za pomoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: