Ekonomisti: Sada je na potezu Vlada

Ekonomisti pozitivno ocenjuju završetak razgovora sa MMF-om, ali i ukazuju da je sad na potezu vlada koja mora da ispoštuje preuzete obaveze.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 27.05.2010.

18:41

Default images

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Dragan Đuričin tako ističe da bi Vlada Srbije trebalo da vodi računa o realnom sektoru ekonomije i nivou zaposlenosti.

"Ono što je potrebno u ovom trenutku Srbiji su značajne investicije da bi se podigao nivo ekonomske aktivnosti", naglasio je Đuričin, uz opasku da se u našoj zemlji "već duži niz godina troši više nego se proizvodi."

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jurij Bajec je pozitivno ocenio deo sporazuma između Vlade Srbije i MMF -a u kome je predviđena jednokratna pomoć najsiromašnijim slojevima stanovništva u našoj zemlji.

Bajec je protekle razgovore sa MMF-om označio kao uspešne, uz napomenu da sada predstoji Pismo o namerama koje naša vlada treba da uputi rukovodstvu MMF-a, a u kome će i formalno prihvatiti već preuzete obaveze.

On je rekao da zamrzavanje plata i penzija i izdvajanje socijalne pomoći za ugrožene u ovom momentu ipak bolje rešenje od odmrzavanja zarada da bi se vladi ostavilo dovoljno sredstava za započete infrastrukturne projekte koji mogu da povuku razvoj i rast cele privrede.

Profesor Ekonomskog faktulteta Ljubodrag Savić smatra da povećanje izvoza i privlačenje stranih investicija, kako je to preporučio šef misije MMF Albert Jeger, za Srbiju nije izvodljivo u kratkom vremenskom periodu, jer su na globalnom nivou investicije u bliskom razdoblju opale za više od dva biliona dolara.

Profesor Milan Kovačević ističe da je sada potrebno "još strožije razmišljati kako će da se smanji potrošnja". Bez uravnoteženja naše potrošnje i mogućnosti privrede mi ne možemo imati održiv rast, dodao je on.

Kovačević je rekao da bi, kada je reč o stabilnosti domaće valute i kretanju kursa, "MMF trebalo da bude malo pažljiviji" i dobro je, prema mišljenju ovog ekonomiste, što je u razgovorima vlade i Fonda zaključeno da Srbija mora očuvati nivo deviznih rezervi, uz nastavaljanje politike plivajućeg kursa dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: