MMF: Teške godine za građane Srbije

Šef misije MMF-a Albert Jeger kaže da će 2010. i 2011. biti dve teške za građane Srbije zbog usporenog rasta i oporavka privrede.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 27.05.2010.

10:51

Default images

Penzije i plate zaposlenih u javnoj upravi biće zamrznute do kraja godine, ali će najugroženijima biti isplaćena jednokratna pomoć, dogovoreno je sa MMF-om.

Međunarodni monetarni fond koji je završio posetu povodom četvrte revizije aranžmana, zbog slabijih budžetskih prihoda odobrio je Srbiji povećanje deficita budžeta na 140 milijardi dinara, odnosno na 4,8 odsto BDP-a.

Ministarka Diana Dragutinović rekla je da je rebalans budžeta neophodan i da će najverovatnije biti usvojen u poslednjem kvartalu ove godine. Dogovorom koji su Vlada Srbije i MMF postigli omogućiće Srbiji da povuče 380 miliona evra, kaže ministarka finansija Diana Dragutinović. "Fiskalni deficit biće finansiran trezorskim zapisima veće ročnosti. Država već sada izlazi iz kratkoročnih hartija, a strategija je da se emituju hartije ročnosti od godinu, dve i tri godine", objasnila je Dragutinović i dodala da Srbija ne razmišlja o eurobondu, odnosno o emisija hartija na starnim tržištima, kako bi finansirala deficit budžeta.

Ministarka finansija najavila je danas da će na osnovu postignutog sporazuma sa MMF-om u aprilu i oktobru 2011. i aprilu 2012. u javnom sektoru biti uvedena polugodišnja indeksacija zarada i penzija.

"Od javnih preduzeća i preduzeća čiji je vlasnik Srbija, a koja su ostvarila profit veći od planiranog biće izdvojeno 6,5 milijardi dinara za isplate najugroženijim kategorijama stanovništva - penizionerima, zaposlenim u juavnim službama i siromašnim opštinama", objasnila je ministarka finansija. Isplatiće se, prema dogovoru, takođe i zaostale zemljoradničke penzije, kazala je ministarka Dragutinović.

Od MMF-a 380 miliona evra, ali tek kad odobri Brod direktora

Da bi Izvršni odbor MMF-a krajem juna odobrio četvrtu reviziju stend baj aranžmana, vlada mora da ispuni dva uslova, da Skupštini dostavi predlog Zakona o penzijama i da broj zaposlenih u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi smanji na nivo dogovoren u decembru, odnosno za 10 odsto, rekao je šef misije MMF Albert Jeger. "Mi verujemo da ovi preduslovi mogu da budu ispunjeni na dogovoreni način i na vreme. Ukoliko to ne bude moguće, onda revizija neće biti završena i mi ćemo se vratiti u avgustu za sledecu reviziju pa bismo pokušali da iskombinujemo četvrtu i petu reviziju baš kao što smo uradili i sa prehodnim revizijama prethodne godine", objasnio je Jeger.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić rekao je međutim, da nema razloga da se dogovor ne ispuni. "Deset godina od kada je Srbija obnovila odnose sa MMF-om nije se desilo da Srbija zaključi sporazum, a da se ne ispuni prethodna obaveza koja je uslov za sednicu Borda, tako da nema nikakve bojazni da bi se to moglo ovog puta dogoditi posebno ako znamo da je taj zakon gotov još pre tri meseca", naveo je Dinkić.

Istovremeno, ministarka Diana Dragutinović je rekla da je dogovoreno da se odloži do septembra donošenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti, koji će omogućiti smanjenje javne potrošnje na 41 odsto BDP-a za četiri godine i smanjenje deficita.

MMF: Privreda Srbije se loše oporavlja; Dinkić: Bolji smo od Evrope

U sporazumu su revidirane očekivane stope ekonomskog rasta sa dva odsto, na jedan i po procenat u ovoj godini i na tri sa ranije planiranih četiri procenta u 2011. godini, kazao je Albert Jeger.

"Dobra vest je da je privreda nastavila da se oporavlja, ali nije dobra vest da je taj oporavak sporiji nego sto se očekivalo. Zbog toga smo i revidirali procenu rasta BDP-a sa dva na 1,5 odsto u ovoj godini . Mi i dalje verujemo da će rast BDP u sledećoj godini dostići tri posto, što svakako nije dovoljno. Mi verujemo da će 2010. i 2011. godina biti vrlo teške za srpsku ekonomiju. Sa tim moramo biti realni", naglasio je Jeger.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić veruje da se "mračne" prognoze neće ostvariti. "Želim da vas podsetim da je MMF čak tri puta menjao svoje projekcije tokom aranžmana, tako sam prilično ubeđen da će sledeći put kada dođu u avgustu izaći sa drugom projekcijom. Iz kog razloga? Pa budžetski prihodi su bolji nego ranije. S obzirom da smo vrlo konkurentni u odnosu na mnoge zemlje zapadne Evrope, očekujemo gašenje fabrika u tim zemljama i njihovo seljenje u Srbiju", rekao je Dinkić

Ciljana inflacija u ovoj godini ostaje, na ranije predviđenom nivou od šest odsto, plus - minus dva procenta, a naredne godine 4,5 odsto, plus minus dva.

Sporazum omogućava socijalnu pomoć

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić predočio je da će postizanje sporazuma sa MMF-om omogućiti realizaciju paketa socijalne pomoći u ukupnoj vrednosti od jedne milijarde i 450 miliona dinara.

On je rekao da će biti izdvojeno 252 miliona dinara za narodne kuhinje - 69 postojećih i 10 novih. Takođe će biti odvojen 131 milion dinara za 53.300 lanč paketa osnovnih životnih sredstava i higijenske pakete za stara lica i seoske porodice.

Predviđena je i pomoć porodicama koje se nalaze u takozvanoj sivoj liniji siromaštva, odnosno one koje su siromašne ali ne ispunjavaju uslove za dobijanje socijalne pomoći i za tu namenu biće odvojeno 100 miliona dinara.

Takođe je predviđeno i 400 miliona dinara za socijalne usluge na lokalnom nivou u 48 najnerazvijenijih opština što podrazumeva pomoć u kući, osnivanje gerontoloških centara i pomoć deci sa smetnjama u razvoju.

Pored toga, ova sredstva treba da doprinesu da se u potpunosti pokriju predviđeni dečiji dodaci i porodiljske naknade za koje svake godine nedostaje oko 500-600 miliona dinara, naveo je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: