Srbija uskoro bez olovnog goriva

Za nekoliko nedelja biće ukinuta proizvodnja goriva koje sadrži olovo, najavio je ministar životne srednie Oliver Duli.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 25.05.2010.

16:58

Default images

"Važno i to što će krajem godine prestati monopol jedne nacionalne naftne kompanije", čime će, kako je ukazao Dulić, biti omogućen slobodan uvoz mnogih naftnih derivata.

Dulić je na skupu "Zelena ekonomija - put ka energetskoj nezavisnosti", kazao da je u Srbiji, usled zagadjenja, povećana stopa mnogih hroničnih bolesti.

On je ponovio da je neophodno koristiti najsavremenije ekološke standarde i vodiiti računa o energetskoj efikasnosti i najavio da će do kraja septembra biti doneta i ostala podzakonska akta da bi se ta oblast uredila na najbolji mogući način.

"Korišćenje obnovljivih izvora energije je veoma važno ne samo što smanjujemo zagadjenje, već i zato što ćemo perspektivu našeg razvoja vezati za nove modele proizvodnje energije", ocenio je Dulić.

On je dodao da će posle toga rad početi Rafinerija u Smederevu, koja će biti izgradjena po najsavremenijim ekološkim standardima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: