Jelašić: I dalje štedim u dinarima

"I dalje štedim u dinarima, mada bi možda bolje bilo da sam štedeo u dolarima jer je ta valuta drastično skočila", kaže odlazeći guverner Radovan Jelašić.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 19.05.2010.

19:52

Default images

On je u vestima B92 rekao da je zabrinut za kretanje domaće valute, ali da je Narodna banka intervencijama sprečila drastičan pad dinara.

"NBS je u ponedeljak i utorak intervenisala na deviznom tržištu sa ukupno 140 miliona evra, kako se ne bi dozvolile prevelike dnevne fluktuacije", rekao je Jelašić.

"Nema odgovora na pitanje gde je granica pada dinara, a "crvena lampica" u NBS će se uključiti kada nivo kursa ugrozi stabilnost cena", navodi Jelašić.

Na pitanje da li su povećani zahtevi za kupovnom evra, odraz lošeg stanja srpske ekonomije, Jelašić kaže da "ne vidi ni jedan signal da je sudnji dan došao".

"Mi imamo devizne rezerve koje su tri puta veće od novčane mase, tako da nema mesta panici da neće biti dovoljno deviza na međubankarskom tržištu", objasnio je Jelašić.

On je izrazio sumnju u navode u medijima da drastičan pad dinara izazivaju špekulanti koji se ubrzano oslobađaju dinara.

"Ne vidim razlog zašto bi banke i njihovi klijenti ulazili na tržište kada je evro vredeo 80, a izlazili kada je evro 102-103. Nema tu nikakve zarade", rekao je Jelašić.

Rekao je da je pomranje domaće valute posledica slabljenja evra prema dolaru od oko 20 odsto u poslednjih mesec i po dana.

"Evro ima najnižu vrednost u poslednje četiri godine što automatski utiče na zemlju koja ima fleksibilan kurs kao što je Srbija, Madjarska, Poljska ili Turska", rekao je Jelašić i dodao da nivo stranih investicija kao i dogovor sa MMF-om imaju svog udela u formiranju kursa dinara.

"Ako ne dođu stane investicije, to loše utiče na kurs, kao i povećavanje plata i penzija bez realnih izvora", zaključio je Jelašić. Prema njegovim rečima, oni koji planiraju da se kreditno zadužuju trebalo bi da svoja zaduženja planiraju u dinarima.

"Osim stambenih kredita za sve druge kredite postoji alternativna u dinarima. Ne može niko da mi kaže da je jeftinije zadužiti se u evrima, kada za evre ne postoji garancija koliki će sutra biti kurs, odnosno koliki će biti troškovi kredita", kaže Jelašić.

Na pitanje kako shvata odluku većine banaka da ne odobravaju dodatno zaduživanje građanima iako je to odlukom omogućila centralna banka.

"Mislim da su banke itekako konzervativne i da one donose odluke i na osnovu depozita koje klijenti imaju u tim bankama. Verujem da će se pojedine banke preilagoditi i odobriti povećanje zaduživanja. Opreznost je dobra jer na kraju su one te koje preuzimaj uodgovornost", smatra Jelašić.

Odlazeći guvener je ponovio da se Srbiji može dogoditi grčki scenario ako ne bude dovoljno oprezna prilikom zaduživanja.

"Javni dug grčke je oko 120 odsto BDPa, dok je naš oko 30. Međutim, mi za razliku od grčke nismo rešili pitanje regionalizacije i restitucije koje će sigurno javni dug povćati za oko 15 -20 procenata, odnosno na nekih 50 odsto. Pri tome treba imati i u vidu da je grčka odlučila da javni dug vraća dodatnim zaduživanjima, što i kod nas može da se desi ako ne budemo oprezni", kaže Jelašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: