Ukupan gubitak NIS-a 37,6 mlrd. RSD

Naftna industrija Srbije (NIS) je saopštila da je 2009. godinu završila sa gubitkom iz poslovanja od 4,4 milijarde dinara.

Srbija

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 18.05.2010.

13:46

Default images

Ukupan knjigovodstveni gubitak, zbog usklađivanja sa međunardonim finansijskim standardima, bio 37,6 milijardi dinara.

Generalni direktor te kompanije Kiril Kravčenko kaže da bi NIS ove godine trebalo da ima profit od 1,9 milijardi dinara. On je kazao da se pozitivni poslovni rezultati poslovanja u 2010. očekuju bez obzira na pad prodaje goriva na srpskim tržištu i slabljenje kursa dinara.

Osnovni razlozi za gubitak NIS-a su, prema njegovim rečima, pad vrednosti dinara u januaru kao i isplata otpremnina za zaposlene. On je rekao da je NIS u periodu od februara do decembra prošle godine zabeležio dobitak 2,9 milijardi dinara, ali je kompanija na kraju godine, ipak, imala negativan rezultat zbog gubitaka koje je zabeležila u janauru 2009. godine.

Kravčenko je dodao da je računovodstveni rezultat NIS-a za 2009. godinu pokazao minus od 37,6 milijardi dinara, što je velika razlika u odnosu na poslovni rezultat od minus 4,4 milijarde dinara i istakao da je ta razlika napravljena zbog ponovnog ocenjivanja imovinskog kompleksa kompanije, sumnjivih dugova i sudskih sporova koje NIS vodi. On je izrazio očekivanje da nagomilani gubici NIS-a iz prethodnih godina neće uticati na vrednost akcija NIS-a i dodao da dugoročno veruje u rast vrednosti kompanije, zbog rasta proizvodnih rezultata NIS-a, povećanja efikasnosti i smanjenja troškova u preduzeću i budućih investicija, posebno onih u modernizaciju refinerije u Pančevu.

Kravčenko je objasnio da postoje tri grupe razloga za veliki računovodstveni gubitak u odnosu na poslovne rezultate - nerešeno uknjiženje imovine, takozvani sumnjivi dugovi, poput onih pančevačke Petrohemije, koja je pred bankrotom, kao i sudski sporovi, kojih je više od 4.000, a za njih treba predvideti određena sredstva.

Generalni direktor NIS-a kazao je da je dodatni gubitak od 33,2 milijarde dinara uknjižen zbog povećanja rezervi za ispravku vrednosti imovine, kao što je 113.000 tona naftne u naftovodu Janaf, koji su se vodili kao imovina kompanije. Proverom dokumenata, naveo je, ispostavilo se da je tu naftu nacionalizovala Hrvatska devedesetih godina 20. veka.

Prema njegovim rečima, u prvom kvartalu 2010. godine na poslovanje NIS-a negativno se odrazio pad prodaje naftnih derivata koji kod svih učesnika na tržištu u Srbiji beleže smanjenje od oko 20 odsto. On je izrazio očekivanje da će NIS biti spreman za otvaranje tržišta naftnih derivata od 2011. godine.

Poslovanje NIS-a u prvom kvartalu ove godine otežavao je pad vrednosti dinara prema vodećim zapadnim valutama od oko 11,5 odsto, naveo je Kravčenko, izražavajući očekivanje da će u drugom kvartalu 2010. godine doći do postepene stabilizacije dinara, kao i stabilizacije na tržištu naftnih derivata kada je u pitanju ponuda i potražnja.

On je objasnio i da prvi put posle dugog vremena NIS posluje pozitivno, jer je u 2009. godini imao veću zaradu nego troškove, što je omogućilo vraćanje dela kredita, stabilizovanje situacije sa poveriocima i početak obimnog investicionog programa.

NIS se cenom goriva bori za kupce

Govoreći o poskupljenju goriva, Kravčenko nije precizirao da li će NIS povećati cene goriva na svojim pumpama, u skladu sa najnovijim presekom cena koji je napravilo Ministarstvo energetike, istakavši da se ta kompanija bori za kupca i da ima niže naftnih derivata od maksimalno dozvoljenih.

"NIS je postavio sebi zadatak i da smanji rafinerijsku cene prerade nafte", rekao je Kravčenko, navodeći da cena prerade u Srbiji nije viša nego u regionu.

On je dodao da NIS do kraja ove godine planira da poveća proizvodnju evrodizela i svoj udeo na tom tržištu i dodao da je u prvom kvartalu ove godine udeo NIS-a na tržištu evrodizela iznosio oko 43 odsto.

Kravčenko je rekao i da je NIS spreman da saradjuje sa privatnim benzinskim pumpama i posle 2011. godine i otvaranja tržišta naftnih derivata, ukoliko oni kao udruženje, zadovolje odredjene pravne zahteve i finansijske garancije, istakavši da će NIS i ako toga ne bude i dalje saradjivati individualno, sa privatnim benzinskim stanicama.

NIS spreman za izlazak na berzu

Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko je potvrdio da je ta kompanija spremna da izađe na Beogradsku berzu do kraja juna. On je kazao da bi prošlogodišnji finansijski gubitak NIS-a kratkoročno mogao da utiče ne smanjenje vrednosti kompanije, ali je naglasio da "dugoročno apsolutno veruje u rast vrednosti kompanije".

Naftna industrija Srbije, u kojoj 51 odsto kapitala ima ruski Gaspromnjeft, trebalo bi da do polovine godine postane otvoreno akcionarsko društo, nakon čega će akcija te kompanije biti puštene u promet na Beogradskoj berzi.

Gaspromnjeft je većinski udeo u NIS-u preuzeo u februaru 2009. godine, nakon što je platio 400 miliona evra i obevezao se da će uložiti oko 550 miliona evra u modernizaciju proizvodnje i poslovanja.

Kravčenko je naglasio da je do sada na ime NIS-a registrovano oko tri odsto vrednosti kompanije i izrazio očekivanje da će taj proces biti ubrzan.

Gubici ljuljaju cenu akcija NIS

Nenad Gujaničić, glavni broker "Sinteza invest grupe", kaže da je najrealnije da se akcije NIS-a pojave na Berzi u julu. On ističe da veliki gubici nisu dobra vest, ali dodaje da su investitori računali s tim.

"Bitnija je budućnost kompanije i, koliko vidim, menadžement tvrdi da će već ove godine imati dobit i da će se stanje poboljšati. Cena akcije zavisiće od poslovanja NIS-a, poslovne klime, ali i od obaveze Gaspromnjefta da do februara sledeće godine ponudi manjinskim akcionarima istu cenu po kojoj je platio akcije državi, a to je 4,8 evra. Ova obaveza je brana za veći pad deonica koji je moguć, jer građani imaju garantovanu cenu. Zato nema razloga da u julu bude većeg pada", objašnjava Gujaničić.

On i dalje savetuje građanima strpljenje, posebno jer će po izlasku akcija vladati neviđena gužva. Najveći broj deoničara jedne firme na Berzi ne prelazi 10.000, a sada će ih biti oko pet miliona. Gujaničić smatra da nema razloga da cena akcija NIS-a ne raste, ako se obistine planovi ruskog menadžmenta, ako budu na vreme informisali javnost o rezultatima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: