Dinar dalje pada, za evro 101,45

Dinar će i sutra nastaviti sa padom, uprkos intervenciji NBS od 50 miliona evra, i sutrašnji zvanični srednji kurs će iznositi 101,45 dinara za evro.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 18.05.2010.

16:47

Default images

Dinar će oslabiti prema evru za 0,46 odsto ili 47 para, na najnižu vrednost dinara od uvođenja evra, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Narodna banka Srbije prodala je danas na međubankarskom deviznom tržištu 50 miliona evra, da bi sprečila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa. Od početka godine NBS je prodala ukupno 796,5 miliona evra.

Dinar je danas nastavio da slabi prema evru i to za 0,73 odsto ili za 73 pare, tako da je zvanični srednji kurs evra na istorijski najnižih 100,9856 dinara za jedan evro. U ovoj godini, dinar je bio najjači 4. januara, kada je zvanični srednji kurs iznosio 95,9679 dinara za evro.

Ekonomski analitičar Goran Nikolić kaže da ne bi bilo dobro da dođe do jačanja dinara. On je objasnio da se Srbija kursom dinara prilagođava krizi i da je to jedini način. "Svako jačanje dinara neće smanjiti cene, jer su one nefleksibilne naniže, uvek je pritisak da one rastu. Eventualno jačanje dinara ne bi bilo dobro za konkurentnost privrede, ipak je izvoz krenuo", rekao je Nikolić.

Viceguverner NBS Bojan Marković izjavio je da su pritisci na slabljenje dinara, poslednjih dana, posledica regionalnih kretanja na finansijskim tržištima. Marković je istakao da su zbog toga oslabile i druge valute u regionu, kao što su, recimo, madjarska forinta ili poljski zlot, i to u većoj meri nego dinar.

Prema njegovim rečima, dalje kretanje kursa dinara prema evru zavisiće od nastavka navedenih regionalnih kretanja, ali i od uspeha pregovora sa Medjunarodnim monetarnim fondom, koji će uticati na premiju rizika.

Đukić: Dinar će oslabiti 4-5 odsto

Treba očekivati da dinar oslabi najmanje za četiri do pet procenata, kazao je ekonomista Đorđe Đukić i dodao da vlada i NBS ne smenju dozvoliti veći pad dinara. Razlika inflacije u Srbiji i inflacije u evro zoni je procenat koji govori koliko mora depresirati nacionalna valuta, tako da je četiri do pet odsto normalno očekivati, rekao je Đukić.

On navodi da je slabljenje dinara očekivano jer je Srbija slabo konkuretna privreda a sa druge strane nema ozbiljnjih signala da će država smanjiti javnu potrošnju.

"Osim toga, pogoršavaju se uslovi na svetkom tržištu jer evro pada i rastu dugovi država, što će uticati na rast kamata u svetu", kazao je Đukić, koji je profesor Ekonomskog fakulteta.

Đukić je istakao da na slabljenje domaće valute utiče i rastuća tražnja za devizama zbog otplate kredita koje su preduzeća uzela iz inostranstva, kao i zbog "normalne reakcija građana i kompanija da će kupovati devize kad god mogu, da bi se sačuvali u vrlo nestabilnim i neizvesnim vremenima".

Prema oceni Đukića, i smanjenje referentne kamatne stope, što je postala veoma popularna mera NBS, dovodi do smanjenja vrednosti dinara. "Treba biti vrlo obazriv sa daljim smanjenjenjem referentne kamatne stope, to je najlakše učiniti, kurs će pasti, potrošiće se deo deviznih rezervi, a to je loše za Srbiju", upozorio je Đukić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: