Radnici Zastave: Posao ili pobuna

Nekoliko stotina neangažovanih radnika Zastavine Fabrike automobila koji od države traže pune plate i zaposlenje najavljuju da će radikalizovati protest.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 18.05.2010.

08:56

Default images

Radnici, inače, već danima protestuju ispred ulaza u kompaniju Fijat automobili Srbija, zahtevajući da svi zaposleni u toj firmi naizmenično budu angažovani.

Jedan deo radnika, naime, angažovan je u proizvodnji ili na raščišćavanju fabričkih pogona i izmeštanju stare Zastavine proizvodne opreme, dok je jedan deo i dalje neraspoređen.

Predsednik Sindikata u Fabrici automobila Zoran Mihajlović kaže da je ta sindikalna organizacija napravila spiskove svih 2.600 zaposlenih u Fabrici automobila koji traže da budu angažovani, a spremni su da se smenjuju na poslovima na kojima su sada uposleni radnici drugih firmi.

„Pokušavaju svim silama da spreče protese, ali nas je iz dana u dan sve više, iako privremeno angažovanim radnicima ne dozvoljavaju da napuste fabriku. Ne želimo da ometamo proizvodnju, ali na ovaj način teraju nas da radikalizujemo proteste“, kaže Mihajlović.
Međutim, savetnik u Ministarstvu ekonomije Aleksandar Ljubić, koji je i predsednik Upravnog odbora Grupe Zastave vozila, je rekao da u Fijatovoj kompaniji na raščišćavanju fabričkih pogona nisu angažovani jedino zaposleni u režiji.

„Fijat je preuzeo prozvodne Zastavine radnike i oni rade u pogonima, a ’napolju’ su zaposleni u režiji, koji se do sada nisu interesovali za posao u fabrici“, ističe Ljubić, naglašavajući da se izgradnja nove autombilske kompanije u Kragujevcu intenzivira.

On navodi da je u Zastavi nedavno, prvi put u njenoj istoriji, instalirano postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, čija se izgradnja nastavlja, zatim da su podignuti podovi u pogonina, da se rekosntruišu krovovi, da je u toku projektovanje nove energane i trafo stanica, kao i niz drugih poslova vezanih za temeljnu rekonstrukciju fabrike.

„Rekonstrukcija Fabrike automobila u punom je jeku, i od nje će ostati samo goli zidovi, iz kojih se vade i poslednje žičice dotrajale električne instalacije. Zlonamerne primedbe tipa - gde vam je nova oprema, liče mi na priču o čoveku koji pravi novu kuću, dok ga ’dobronamerne’ komšije pitaju gde mu je nameštaj“, kaže Ljubić.

On dodaje da će posle zamene fabričkih krovova, biti postavljeni novi podovi i završeneni ostali poslovi vezani za rekonstrukciju fabrike, nakon čega sledi instaliranje savremene opreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: