Turkiš erlanjz spreman da kupi Jat

Turkiš erlajnz zainteresovan je za kupovinu poljskog LOT-a i srpskog Jat ervejza, izjavio je direktor turske aviokompanije Temel Kotil.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 17.05.2010.

11:39

Default images

On je istakao da Turkiš erlajnz ne želi da propusti prilike koje pruža konsolidacija vazdušnog saobraćaja u Evropi prouzrokovana krizom i dodao da je "dalja ekspanzija neizbežna".

"Ne moramo odmah da kupujemo većinske pakete akcija. Ipak, treba od nečega početi", kazao je Kotil i dodao da Turkiš erlajns ima partnerski odnos sa Lufthansom, kao i udeo u BH erlajnzu.

Kako je naveo, turski avioprevoznik, u kome država ima paket akcija od 49 odsto, nije zainteresovan za druge kompanije u istočnoj Evropi, osim za poljski LOT i srpski Jat, sa kojim se pregovara, iako su na prodaju i češki, madjarski i ukrajinski avioprevoznici.

"U srednjoj Evropi interesuje nas samo LOT jer se uklapa u naš biznis model - stvaranje prve evropske avio kompanije sa pet zvezdica. Našu
saradnju želim da počnem od džoint venčera na pojedinim trasama"
, rekao je direktor turske aviokompanije.

Prema rečima Kotila, Turkiš erlajnz želi da kupi LOT ali iščekuje dok ne završi restrukturalizaciju u koju je krenuo. On je istakao da je kompanija obnavlja flotu, uvodi nove letove i namerava ove godine da zaposli još oko 1.500 ljudi, dok istovremeno ostale aviokompanije zbog krize štede i smanjuju broj linija i broj zaposlenih.

Ove godine Turkiš erlajnz, koji je član Star alijanse, uvodi novih 17 letova sa ambicijom da dugoročno postane treći po značaju avioprevoznik u Evropi, posle Lufthanse i Er Frans-KLM a do kraja godine poveća broj tranzitnih putnika za 40 odsto.

Radovanović: Kontakti sa Turkiš erlajnsom nisu prestajali

Direktor "Jat Ervejza" Srdjan Radovanović potvrdio je da se pregovori i kontakti JAT-a sa "Turkiš erlajnsom" (Turkish Airlines) o privatizaciji srpske aviokompanije vode tokom zadnjih nekoliko meseci.

Radaovanović je istakao da to nije prvi put da visoki predstavnici turske aviokompanije govore o nameri da učestvuju u privatizaciji "Jat ervejza".

"Pregovori i kontakti su u toku više meseci unazad'' rekao je Radovanović.

"Direktor turske kompanije to je, ipak, rekao boraveci u Poljskoj i treba da vidimo koliko ima ozbiljnosti u njihovom interesovanju za "Jat ervejz" konkretno," ističu u JAT-u.

Veći broj radnika Jata prebačen u sektor prodaje

Kompanija Jat ervejz je, inače, saopštila da će deo zaposlenih u tom nacionalnom avioprevozniku biti prebačen u sektor usluga. Nova sistematizacija radnih mesta u Jatu, kako se navodi, trebalo bi da obezbedi bolju prodaju karata i povećanje broja putnika.

Direktorka Direkcije za ljudske resurse Jata Dragana Zrelec je istakla da će zaposlenima koji prelaze na nova radna mesta biti omogućeni
"svi preduslovi da poboljšaju svoj učinak i time doprinesu povećanju zarade preduzeća". Ona nije navela koliko radnika je dobilo rešenja o prelasku u sektor usluga.

Plan reogranizacije Jata počeo je da se primenjuje u oktobru prošle godine i do sada je broj zaposlenih u toj kompaniji smanjen sa 1.800 na oko 1.200, pre svega dobrovoljnim raskidom radnog odnosa. Da bi se smanjili rashodi Jata i obezbedilo racionalnije poslovanje Privredna avijacija iz Vršca, koja se bavila pružanjem usluga poljoprivrednim i komunalnim organizacijama, izdvojena je iz sastava kompanije.

Nedavno je prodata centralna zgrada Jata na Novom Beogradu, a predstavništva u velikom broju svetskih centara preseljena su iz gradova na aerodrome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: