Jeftina radna snaga prednost Srbije

Vreme je da se Srbija stavi na svetsku mapu zemalja povoljnih za investiranje, rekla je ministarka finansija Diana Dragutinović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 14.05.2010.

19:40

Default images

Ona je na skupštini Evropske banke za obnovu i razvoj u Zagrebu dodala da su "naša komparativna prednost niske poreske stope, a fiskalna politika je u poređenju s drugim zemljama odgovorna".

Dragutinovićeva je navela da je "pomogla i deprecijacija dinara, jer slabija valuta može da doprinese većem izvozu".

"Nakon deprecijacije, dobili smo jeftinu radnu snagu, što je jedna od naših komparativnih prednosti", kaže ona.

Ministarka je najavila da će se za pola godine ili godinu pokazati kakav je napredak Srbija u stanju da napravi. Dragutinovićeva je ocenila da situacija u Grčkoj ne može biti pretnja za procese u Srbiji jer je budžetski deficit četiri odsto a javni dug 30 odsto.

Ona je nakon predstavljanja Srbije, izrazila zadovoljstvo pohvalama koje je poslovnom okruženju u Srbiji izrekla Ljerka Puljić, direktorka Agrokora, jednog od najvećih investitora u Srbiji, koja je pohvalila radnike u Srbiji kao odlične i istakla dobre odnose sa sindikatima.

"To su bile lepe reči jer mi treba da negujemo investitore, ali ne da investicije idu u nerazmenjiva dobra nego u razmenjiva. Upravo takva je i investicija Agrokora", rekla je Dragutinovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: