“Dojče telekom“ ne planira kupovine

Kompanija “Dojče telekom“ zasada ne planira preuzimanja vredna više milijardi evra i „biće vrlo pažljiva u pogledu svih budućih potencijalnih akvizicija”.

Srbija

Izvor: EMG

Petak, 14.05.2010.

20:23

Default images

Predsednik te kompanije Rene Oberman za nemački list Velt am Zontag je rekao da DT želi da zadrži poslovanje u Grčkoj i SAD.

On kaže da će to zahtevati nove finansijske rezerve koje bi toj kompaniji omogućile da izbegne mogući udar “drugog talasa” ekonomske krize.

DT, rekao je Oberman, neće jednostavno odustati od T-Mobile u SAD zbog trenutno rastućih problema jer ta kompanija u SAD trenutno beleži rast profita i stalni razvoj mreže, ali mora da uloži nova sredstva kako bi održao taj rast.

Dodatna ulaganja koja su, međutim, potrebna nemačkoj kompaniji da bi održala poslovanje u Grčkoj i SAD dovode u pitanje sve druge akvizicije i ulaganja, naročito one velike.

Ostaje da se vidi da li se u novu strategiju DT-a uklapa i učešće na tenderu za kupovinu dela akcija Telekoma Srbija, jer ta kompanija u ovdašnjoj javnosti slovi kao najozbiljniji kandidat za kupovinu 40 odsto kapitala Telekoma Srbija.

Premijer Srbije Mirko Cvetković nedavno je za NIN izjavio da Vlada Srbije neće prodati Telekom Srbija po svaku cenu i da je važno da ponuda bude adekvatna, i po ceni i po kvalitetu ponuđača.

„Prodaćemo Telekom ako ta dva uslova budu zadovoljena“, rekao je Cvetković, navodeći da je uveren da ta kompanija neće moći na dugi rok da bude efikasna ako ostane u većinskom vlasništvu države.

Kovačević: Vladi ne odgovara privatizacija Telekoma

Ekonomista i konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da mogućnost da Telekom ne bude prodat nije bez osnova.

Čitava vlada i politička elita više vole da se ne privatizuje nijedno javno preduzeće, jer je to vrlo udobno mesto za njihove ljude, upravne odbore, direktore, a i dobra prilika da se stranke malo 'ogrebu' o ta preduzeća. Vidi se da je i sam postupak u neredu“, kaže on.

Kovačević objašnjava da je bilo „sasvim prirodno da se najpre otklone neke nelogičnosti u organizovanju Telekoma, bez obzira da li će on biti privatizovan ili ne. Bilo je normalno da se raspravi da li će kablovi, kanali i zgrade ostati u vlasništvu PTT-a, od kojeg bi ih Telekom zakupljivao“.

„Drugo, trebalo bi preneti deo državnog kapitala na državu sa PTT-a. Takođe, trebalo bi odrediti koliko se može privatizovati, a to znači da je trebalo utvrditi koliko radnog staža u Telekomu imaju zaposleni i bivši zaposleni i utvrditi koliko njima pripada“, rekao je on i dodao da bi se tek onda došlo do tačnog procenta akcija Telekoma koje se mogu prodati.

Prema njegovoj oceni, čak i ako DT odustane od kupovine Telekoma, ta kompanija bi to ipak mogla da uradi preko grčkog OTE-a, koji u Telekomu već ima 20 odsto vlasništva.

„Nemcima bi bilo pametnije da OTE uloži u Telekom Srbije jer bi tako brže dobili većinsko ulaganje“, rekao je Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: