Cvetković: Povećati plate i penzije

Očekivani rast BDP-a bi mogao da bude dva odsto, što može da predstavlja osnov za odmrzavanje i povećanje plata i penzija, kaže premijer Srbije Mirko Cvetković.

Srbija

Izvor: NIN

Četvrtak, 13.05.2010.

13:30

Default images

"Priča o povećanju plata nas tek čeka u aktuelnim razgovorima sa MMF i tada će se doneti odluka. Naše opredeljenje jeste da se ide na povećanje plata i penzija ukoliko svi proračuni, koji su u toku, pokažu da za to imamo kapaciteta", rekao je Cvetković.

On kaže da je "jasna želja Vlade da se plate i penzije povećaju, ali sešćemo sa predstavnicima MMF-a i na stručnom nivou sagledati da li za to postoji mogućnost".

Povećanje plata i penzija može da bude u visini inflacije u ovoj godini plus-minus jedan odsto, procenjuje premijer i dodaje da će novac za to povećanje biti obezbeđen na osnovu poreske reforme.

"Radiće se na restrukturiranju PDV-a, zato što imamo sistem dvostruke stope i naš efektivni PDV je 14-15 odsto, što je nisko. Mislim da će neki proizvodi sa niže stope od osam odsto preći na višu stopu od 18 odsto, ali to će se tek kalkulisati", kaže Cvetković.

"Jedini problem je rast nezaposlenosti. U martu smo imali dve hiljade ljudi zaposlenih manje nego u februaru, dakle taj broj je pao sa 1,843 miliona na 1,841 miliona. A mi kao vlada radimo na tome da se ovo ključno pitanje pozitivno reši", tvrdi Cvetković.

"U narednim mesecima većina građana će osetiti boljitak, jer će broj radnih mesta početi da raste", kaže premijer Srbije Mirko Cvetković i napominje da je prosečna plata u martu ove godine veća skoro 10 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Penzije rastu sa javnim sektorom, mada se na zna šta čini javni sektor

On napominje i da je usklađivanje penzija dogovoreno, ali da je ostalo nedefinisano šta je javni sektor, prema kome penzije treba da se usklađuju.

"Oko penzija je dogovor već postignut, usklađivanje će biti sa rastom zarada u javnom sektoru do aprila 2012, a onda sa rastom troškova života. Ostalo je nedorečeno šta je javni sektor, jer Vlada kontroliše plate u javnoj administraciji, ali ne i na lokalu. Takođe imamo samo uslovnu kontrolu nad platama u javnim preduzećima. Zbog toga je jako važno da kod definicije javnog sektora preciziramo da se to odnosi samo na one delove koji su pod kontrolom Vlade, dakle ne i javna preduzeća i lokalne samouprave", objašnjava Cvetković.

On kaže i da je rok za sistematizaciju radnih mesta kojim su predviđene uštede u budžetu ispunjen i da se sada na nivou ministarstava i drugih organa viškovi proglašavaju nerasporešenima, pa oni po zakonu rade još tri meseca kao neraspoređeni pre nego što se i efektivno smanji broj zaposlenih.

Premijer Srbije napominje i da ima izvesnih problema u smanjenju državne administracije za 2.800 ljudi.

"Reforma administracije neće biti ugrožena. Naišli smo i na određene probleme, jer u okviru evropskih integracija moramo da definišemo nove delatnosti, koje nismo imali do sada. Evropa od nas traži da smanjenjem administracije ne ugrozimo naše kapacitete za evropske integracije. Dogovoreno je da sve institucije u procesu racionalizacije o tome vode računa", navodi Cvetković.

Monopol NIS-a ukida se 2011.

Premijer napominje i da će monopol NIS-a na preradu nafte biti ukinut od januara 2011.

"To će rešiti i naš problem sa cenama. Sada cenu benzina računamo po formuli i na taj način određujemo njenu visinu. Kada budemo imali deset igrača na tržištu, konkurencija će odrediti cenu, a mi ćemo samo kontrolisati kvalitet goriva", tvrdi Cvetković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: