Sporan tender za savetnika Telekoma

“Siti Grupa” koja je jedini kandidat za privatizacionog savetnika za “Telekom” je u sukobu interesa jer već radi za “Dojče telekom”.

Srbija

Izvor: Blic

Četvrtak, 13.05.2010.

09:36

Default images

Američki konzorcijum „Sitigrup global markets“ koji se jedini javio na tender za savetnika za prodaju 40 odsto akcija „Telekoma“ je u sukobu interesa jer već radi za potencijalnog kupca „Dojče telekom“, smatraju stručnjaci.

Ukoliko ponuda ovog konzorcijuma bude odbijena što zavisi od nadležne komisije, tender će morati da se ponovi. Ipak, konačnu reč daće Komisija za javne nabavke.

Tehnički deo ponude za konsultanta u prodaji „Telekoma“, otvoren je u ponedeljak, kada je utvrđeno da se javio samo američki konzorcijum. Tehnički uslovi koje je postavila Vlada podrazumevaju da savetnik može biti investiciona banka koja je u poslednje tri godine obavila najmanje jednu transakciju telekomunikacionih preduzeća iz Evrope, sa Bliskog istoka ili iz Zajednice nezavisnih država, vrednosti veće od 500 miliona evra.

U izvodu iz konkursne dokumentacije koje je „Blicu“ dostavio Slobodan Ilić, državni sekretar ministarstva finansija koje je nadležno za sprovođenje tendera, ne može se pronaći ni jedan detalj koji bi naveo na zaključak da američki konzorcijum ne ispunjava uslove iz konkursa. Stručnjaci se, međutim, ne osvrću mnogo na konkurs.

Opasnost od otkrivanja poslovnih tajni

Dragan Kostić, konsultant za poslovne rizike i krize, kaže da konflikt interesa postoji bez obzira što je konkursna dokumentacija ovako definisana.

“Posebno je problematičan prvi stav gde se kaže da izabrani konsultant ne može biti angažovan za vreme trajanja ugovora na poslovima u zemlji naručioca koji je u sukobu sa obavezama koje je konsultant preuzeo”, objašnjava Kostić.

On kaže da postoji opasnost da konsultanti “Siti grupe” mogu potencijalnom kupcu otkriti i slabe tačke, sve to na kupce deluje negativno.

“U svakom slučaju, tender može da se ponovi samo što će uslovi biti promenjeni. To jeste gubljenje vremena, ali je bolje nego ulaženje u nesigurne transakcije “, smatra Kostić.

Smiljanić: Ovo je direktni sukob interesa

Informaciju da je „Sitigrup“ nedavno dobio posao brokera za “Dojče telekom” prva je obelodanila Aleksandra Smiljanić, bivša ministarka za telekomunikacije. U izjavi za “Blic” ona navodi da je još 24. marta Rojters objavio da je „Sitigrup“ izabran za korporativnog brokera “Dojče Telekoma”.

“Ovo je direktan sukob interesa. Ako to tender nije predvideo onda je to loš tender koji je protivan državnom interesu”, izjavila je Smiljanić.

Ona navodi da je “Siti grupa” prošle godine su takođe radila jednu veliku transakciju za „Dojče Telekom“.

“Sve je pod znakom pitanja i zato što se javio samo jedan ponuđač. Po zakonu o javnim nabavkama, kada se prijavi samo jedan kandidat, tender obično propada. Ipak, ne znam šta će se dalje desiti, pošto su događaji u našoj zemlji teško predvidivi”, kaže ona.

Ilić: Obavestićemo vas da li ima sukoba interesa

Ipak, državni sekretar Slobodan Ilić, koji je predsednik Radne grupe za prodaju dela akcija „Telekoma“, kaže da je Komisija za javne nabavke od početka bila svesna činjenice da postoji mogućnost da se potencijalni ponuđači mogu naći u sukobu interesa.

“Zbog toga je konkursnom dokumentacijom regulisala na tri mesta ovo pitanje”, navodi on i dodaje da će se Komisija izjasniti i to će biti jedina njena zvanična ocena u vezi sa predmetnom javnom nabavkom.

Ilić je objasnio da će Komisija, ako utvrdi da se u ovoj ponudi radi o sukobu interesa, to i konstatovati id a će o tome javnost biti obaveštena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: