Savetnik za Telekom i broker DT-a?

Američki „Sitigrup global markets“ se nalazi u konfliktu interesa, kaže bivša ministarka za telekomunikacije Aleksandra Smiljanić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 11.05.2010.

16:12

Default images

Ona navodi da je ta firma, koja je jedina dostavila ponudu na tenderu za izbora savetnika za privatizaciju Telekoma, koorporativni broker Dojče telekoma (DT), koji važi za najozbiljnijeg potencijalnog kupca srpskog Telekoma.

Smiljanić je dodala da ju je "vrlo zbunilo" što se na tender nije prijavila ni jedna druga kompanija i dodala da je u ovoj situaciji, kada je u konfliktu interesa, neprihvatljivo da američka kompanija bude savetnik u privatizaciji.

Bivša ministarka telekomunikacija je ponovila da se protivi privatizaciji Telekoma jer će se novac samo odlivati iz zemlje, povećavati cene telekomunikacionih usluga i otpuštati zaposleni. Prema njenim rečima, to se dogodilo u svim zemljama regiona koje su prodale svoje telekomunikacione kompanije.

Podsetimo, jedinu ponudu na tenderu za savetnika za prodaju dela državnih akcija u Telekomu Srbije dostavio je konzorcijum koji predvodi američki „Sitigrup global markets“.

Kako je ranije navela ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić, finansijski savetnik trebalo bi da odredi optimalni paket akcija za prodaju i predloži vremenski raspored događaja oko raspisivanja tendera.

Manjak interesovanja nije iznenađenje

Samo jedna zainteresovana kompanija za savetovanje “Telekoma” nije iznanađenje za stručnjake. Oni se slažu su neki od razloga slabog odziva to što je posao kompleksan, ali i to što je neke uslove, koje je savetnik trebao da postavi, vlada već odredila.

“Nije iznenađujuće ovo što se desilo, jer su na ovo ukazivali kvalitetni sagovornici jer uslovi koji su postavljeni nisu odgovarali mnogima. Čini mi se da će to ići u prilog onima koji će voleti da raspolažu sredstvima za sve ono što će biti potrebno u narednom periodu, a ne nužno znači da će biti korisno upotrebljeno”, smatra bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Goran Pitić.

“Bilo bi normalno da je već prenet kapital na državu. Da je država podelila ono što se mora podeliti. Treba da bude jasno koliko se može privatizovati kapitala i koliko će stvarno biti u rukama države. Što se tiče tih 0,2 odsto cene ona zavisi šta se za to očekuje, kakav će biti ugovor, kada će biti plaćanje”, ocenjuje konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević.

Ilić: Nema unapred izabranog ponuđača

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Slobodan Ilić kaže da se zakonito i transparentno sprovodi postupak izbora najboljeg ponudjača za savetnika u prodaji državnih akcija u Telekomu i da nema unapred izabranog ponuđača, kako se to često u medijima navodi.

On je dodao da tehnička ponuda konzorcijuma na čelu sa Sitigrupom treba da predje prag od 70 poena da bi se otvarao finansijski deo ponude. U slučaju otvaranja i tog dela ponude, u narednih 15 dana bi bila doneta odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača.
On je rekao da nije iznenađen što je ponudu za privatizacionog savetnika dostavio samo konzorcijum koji predvodi američki "Sitigrup global markets". "Važnije od broja ponuda je kvalitet ponuda. Moja očekivanja su bila da se, pod ovim uslovima, mogu očekivati maksimalno tri ponude", rekao je Ilić.

Ilić, koji je na čelu radne grupe zadužene za sprovođenje postupka izbora savetnika u privatizaciji Telekoma, je ocenio da se veći broj ponuda nije mogao očekivati zbog procenjene vrednosti javne nabavke te usluga i uslova koje su morali da ispune potencijalni ponuđači.

Ministarstvo finansija je, kako je objasnio, predložilo da naknada izabranom savetniku bude jedan odsto od ostvarene kupoprodajne cene akcija Telekoma koje se prodaju, ali je Vlada Srbije odlučila da se ta naknada smanji na 0,2 odsto.

Komentarišući tenderske uslove za izbor privatizacionog savetnika Ilić je rekao da se nastojalo da se "izabere najkvalitetniji ponuđač koji će omogućiti ne samo da se, kako je u javnosti bilo nekih mišljenja, po svaku cenu proda deo akcija Telekoma u vlasništvu države, već da se postignu najbolji mogući tržišni uslovi u ovoj, za našu zemlju od izuzetnog značaja, transakciji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: