Protest u Zastavi, Vlada ne popušta

Radnici kragujevačke fabrike Zastava automobili, koje nije preuzela kompanija Fijat automobili Srbija, ponovo su protestovali ispred ulaza u fabrički krug.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 07.05.2010.

14:04

Default images

Oni navode da ne prihvataju umanjenje zarada na 60 odsto za zaposlene koji nisu radno angažovani i nemaju posao u fabrici. Sa protesta, koji je organizovao samostalni sindikat fabrike automobila, upućen je poziv Vladi Srbije da poštuje Protokol iz maja 2008. godine i započne pregovore o aneksu tog dokumenta kojim bi se definisala isplata zarada.

Predsednik sindikata Zastave Zoran Mihajlović je podsetio da je tim protokolom definisano da svi radnici Fabrike automobila koji ne rade dobijaju platu kao da rade sve dok ih ne preuzme FAS ili kooperanti te srpsko-torinske fabrike.

Mihajlović je rekao da su i sindikati i radnici za smanjenje plata, ali ne na 60 odsto, jer je to u visini minimalnog ličnog dohotka, već na 85 procenata od pune plate, kao i da radnici, pre svega, žele da rade.

"Niko nema pravo da radnike naziva neradnicima, jer najveći neradnici su u Vladi Srbije koji su nas i doveli u ovaku situaciju i ne mogu zaposlenima u metalskoj industriji da obezbede posao ", ocenio je Mihajlović.

Ljubić: Nema pregovora o visini plata

Stav Ministarstva ekonomije povodom protesta radnika "Zastava automobila" ostaće nepromenjen i neće biti novih pregovora o visini njihovih plata, kaže savetnik u ministarstvu Aleksandar Ljubić.

"Određen broj ljudi, negde oko 600 njih, ne dolazi u fabriku, niti na posao i u skladu sa zakonom ima pravo na 60 odsto zarade", rekao je Ljubić.

On je istakao da u ovom trenutku nije moguće ispuniti zahtev sindikata da se aneksira protokol i da se odredi neki drugi novčani iznos, naglašavajući da zaposleni koji rade moraju primati veće zarade od onih koji ne dolaze u fabriku.

"Svi oni ljudi koji su angažovani i koji rade u 'Zastava automobilima', bez obzira da li rade na sanaciji fabrike, dislokaciji ili montaži opreme, i nadalje će primati celu zaradu", rekao je Ljubić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: