Porez na mobilne se ukida na leto

Porez na mobilnu telefoniju od 10 odsto važiti najduže još samo ovo leto, jer je zamišljen kao privremen, kaže ministarka finansija Diana Dragutinović.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 07.05.2010.

13:01

Default images

"U krizi mora da se poseže i za nekim neuobičajenim merama i instrumentima, ja taj porez zaista smatram kao veoma, veoma privremen, što znači da ukoliko još uvek bude prisutan u našem poreskom sistemu, to će važiti još samo ovo leto", rekla je Dragutinović.

Istovremeno, ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić kaže da bi trebalo ukinuti dodatni krizni porez na mobilnu telefoniju od 10 odsto. "Ako Ministarstvo finansija ocenjuje da je kriza prošla, logično je da se ukidaju antikrizne mere i da se ukine taksa na mobilnu telefoniju ili odredi rok kada će to biti, kako bi operateri mogli više da investiraju u razvoj", rekla je Matićeva.

Ona je naglasila da zadržavanje tog poreza kao stalnog nije opredeljenje vlade, jer postoji jasna saglasnost o tome da je ovo privremena, antikrizna taksa. Takođe, ministarka je ocenila da dodatno oporezivanje mobilne telefonije dovodi do gorih poslovnih rezultata operatora, smanjenja investicija i usporavanja razvoja telekomunikacija u Srbiji.

Svaki sledeći korak, istakla je Matićeva, zavisi od vlade i procene o tome da su kriza i posledice krize prošli i da su se time stvorili uslovi za ukidanje poreza na mobilnu telefoniju.

Prema njenim rečima, informaciono-komunikacione tehnologije su u svim zemljama prepoznate kao prioritet i država je ta koja bi trebalo da stvori uslove za brži i neometani razvoj tog sektora.

Ministastvo za telekomunikacije, istakla je ministarka, poboljšalo je zakonoski okvir i nivo harmonizacije sa regulatornim okvirom EU, što su osnovni preduslovi za investicije i što će po ukidanju poreza omogućiti veća ulaganja i ubrzan razvoj.

Sva tri mobilna operatera u Srbiji - Telekom, Vip mobajl i Telenor, najavili su podnošenje zahteva za ukidanje dodatnog kriznog poreza na mobilnu telefoniju, pošto je zvanična statistika pokazala da je Srbija izašla iz recesije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: