Fijat otkriva novi model 25. maja?

Šifra “342”, pod kojom se čuva prvi model automobila koji će se proizvoditi u kompaniji “Fijat automobili Srbija”, trebalo bi da bude poznata 25. maja.

Srbija

Izvor: Danas, Novosti

Četvrtak, 06.05.2010.

00:21

Default images

Naime, tada bi delegacija top menadžmenta Fijata, predvođena potpredsednikom kompanije Alfredom Altavilom, trebalo da u Beogradu učestvuje u radu regionalne konferencije proizvođača automobilskih delova.

Novosti pišu da se za sada navodi samo da je reč o manjem modelu B klase. Dimenzije i gabariti te klase su najpoznatiji sa modela “punto 188” i “grande” varijante ovog modela. Italijanska kompanija je 21. aprila predočila petogodišnji plan rada svojih fabrika širom sveta, ali nisu precizirani detalji o razvoju kompanije “Fijat automobili Srbija”.

Navedeno je da će do 2012. godine na tržištu biti plasirana 34 nova modela, od kojih će se, prema ugovoru o strateškom partnerstvu između Fijata i države Srbije, dva proizvoditi u novoj kragujevačkoj fabrici automobila.

Novosti pišu da zvaničnici navode u Torinu nije saopšteno više detalja jer razvoj srpsko-torinske kompanije ima poseban status, te da je reč o gradnji skoro potpuno nove i najsavremenije Fijatove fabrike u svetu. Đovani de Filipis, prvi menadžer kompanije “Fijat Srbija”, kaže da je moguće da će, zbog obimnih radova, novi model umesto u drugoj polovini naredne godine krenuti početkom 2012.

Inače, linije za proizvodnju “punta” trenutno miruju jer je skinuto oko 30.000 kvadrata krova sa pogona ove fabrike, a izmešta se i jedna montažna traka.

Licitacija o novim modelima koji će se proizvoditi u novoj fabrici imala je smisla do kraja svetske ekonomske krize i aneksiranja ugovora. U prvom ugovoru navedeno je da će se krenuti sa proizvodnjom A klase, malim gradskim automobilom, “topolinom” i nešto većim B klase. U tom slučaju u opticaju je bio redizajnirani “uno”, koji će se, sada je već izvesno, proizvoditi u Brazilu.

Novosti navode da je plan zbog krize i saradnje Fijata sa Krajslerom izmenjen. Krenuće se sa modelom manje B klase namenjenom pre svega tržištu jugoistočne Evrope i sa velikom verovatnoćom da će se sa redizajniranom oznakom Krajslera izvoziti i na tržište SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: