Đelić: Iz Srbije baterije za kola

Srbija bi trebalo da učestvuje u nemačkom projektu za proizvodnju baterija za električne automobile, kaže potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.05.2010.

13:46

Default images

On kaže da u našoj zemlji uskoro bi mogla da bude otvorena i ispostava najvećeg nemačkog istraživačkog centra Fraunhofer, koji zapošljava više od 14.000 istraživača u 80 filijala u toj zemlji.

Ističući da je Nemačka najveća naučna sila Evrope, Đelić je rekao da bi istraživanja u Srbiji bila fokusirana u domenu informatike i biomedicine, ukazujući da je dogovoreno da Srbija ubuduće, jednim delom učestvuje i u nemačkom projektu za proizvodnju baterija, koje bi trebalo da omoguće razvoj električnih automobila.

„Biće još i drugih inicijativa, ali veoma je važno to što je Nemačka sada prepoznala Srbiju kao jednu malu, ali ambicioznu zemlju u domenu nauke i tehnologije, rekao je Đelić i dodao da budućnost Srbije mora biti privlačenje velikih tehnoloških kompanija.

"Nemačka ima na hiljade takvih kompanija i veoma je bitno da umesto da izvozimo pametne ljude u Nemačku, da izvozimo pametne srpsko-nemačke proizvode iz Srbije, kaže potpredsednik Vlade Srbije.

Vlada Srbije je, prema njegovim rečima, povećala budžet za nauku, koji sada godišnje iznosi 120 miliona evra i planira da deo bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji se izdvaja za nauku, do 2015. godine bude, sa sadašnjih 0,3 povećan na jedan procenat, a do 2020. na čak dva odsto.

Zahvaljujući aranžmanima sa Evropskom investicionom bankom, koji su potpisani u martu ove godine, u sledećih pet godina biće izdvojeno i 500 miliona evra za naučnu i tehnološku infrastrukturu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

20 h

Podeli: