Privrednici protiv prodaje Telekoma

Anketa Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) pokazuje da domaći privrednici nemaju pozitivan stav o najavljenoj prodaji javnog preduzeća Telekom Srbija.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 05.05.2010.

13:26

Default images

"Njih petina je imala negativan stav, a 80 odsto anketiranih privrednika je imalo neutralan stav, što može da znači da se plašilo da kaže svoje mišljenje", rekao je saradnik IZITA Saša Đogović predstavljajući istraživanje koje je rađeno početkom aprila na uzorku od 200 preduzeća iz različitih sektora industrijske proizvodnje.

Prema njegovim rečima, "oni koji su imali negativan stav su ukazivali da preduzeće koje donosi profit, iz koga može da se investira u novutehnologiju i dalje jačanje kapaciteta, ne sme da bude predmet prodaje kako bi se popunile budžetske praznine" .

Privrednici su ukazali i na nacionalni prirodni resurs kojim rukovodi ta kompanija, koji treba da ostane u većinskom vlasništvu države, kao i da Telekom mora da ima profesionalni menadžment, rekao je on.

Anketa je obradjivala i stav privrednika po pitanju kursa dinara, rekao je on, ističući da "polovina anketiranih smatra da je devizni kurs domaće valute precenjen", a da se istovremeno njih 80 odsto zalaže za očuvnje postojećeg nivoa deviznog kursa.

Đogović smatra da ta kontradikcija govori o tome da, iako se najveći deo domaćih industrijskih preduzeća zadužio sa deviznom klauzulom i bez obzira što bi depresiraniji devizni kurs pogodovao njihovom eventualnom izvozu, menadžment kompanija ipak opredeljuje za održavanje i odbranu postojećeg nivoa vrednosti dinara.

Na pitanje u anketi kakvi su efekti subvencionisanih potrošačkih i gotovinskih kredita, "60 odsto privrednika je ukazalo da očekuju određene pozitivne konotacije na njihovo poslovanje na bazi tih odobrenih kredita", rekao je Đogović.

Dodao je da su razmere tih pozitivnih očekivanja "malog intenziteta" jer 81 odsto ispitanih očekuje "u manjoj meri pozitivan uticaj kredita i uglavnom se radi o proizvodjačima trajnih potrošačkih dobara i prehrambenih proizvoda".

ASNS Telusa se protivi prodaji Telekoma

Predstavnici Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) u niškom preduzeću Telus saopštili su da se protive najavljenoj prodaji Telekoma Srbija i apelovali na vladu da sagleda probleme radnika Telusa pre donošenja odluke o privatizaciji. Oni su ukazali da bi prodajom Telekoma oko 2.500 radnika Telusa moglo ostati bez posla.

Glavni poverenik ASNS u Telusu Goran Dimitrijević je rekao da se kroz strategiju prodaje ne vidi sudbina zaposlenih u toj firmi. On je kazao i da je neizvesna sudbina i 844 radnika, koji su na osnovu Sporazuma o uredjenju medjusobnih odnosa 2005. godine, bez svoje volje, prešli iz JP PTT saobraćaja Srbija u Telus.

Dimitrijević je apelovao na poslovodstvo Preduzeća PTT Srbija da prilikom odlučivanja o izboru pružaoca usloga, uzme u obzir i radnike Telusa, koji su do sada pruzali takve usuge, i učini sve kako bi im se omogućilo pravo na rad.

Sindikat podseća da je 2005. godine doneta strateška odluka o restruktuiranju JP PTT i Telekoma, ukazano je na konferenciji za novinare.
Tom odlukom, kako se navodi u pismu, stvoreno je preduzeće Telus, kako bi se rešio višak zaposlenih u tim preduzećima, a ona lakše privatizovana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: