Srbi kupuju domaće i kad je skuplje

Svaki drugi anketirani građanin je spreman da plati nešto višu cenu za isti kvalitet proizvoda, ukoliko je on napravljen u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 05.05.2010.

08:39

Default images

Takođe, 40 odsto je onih koji bi pristali na niži kvalitet i istu cenu domaćeg proizvoda u odnosu na strani. Čak 69 odsto navodi je da vodi računa o tome da li je roba koju kupuju proizvedena u Srbiji, a 67 odsto njih se trudi da među domaćom ponudom pronađe alternativu omiljenom stranom proizvodu.

Svega 19 odsto anketiranih u anketi koju su sproveli poslovni portal eKapija i Klub privrednih novinara smatra da su domaći proizvodi vidno obeleženi, a 72 odsto kaže da bi naši proizvodi trebalo da budu posebno istaknuti u trgovačkim centrima. Takođe, čak 63 odsto građana kaže da im je blizak termin ekonomski patriotizam. Procenat onih kojima je ovaj pojam stran je 20 odsto. Direktor kompanije "Salford Srbija" Slobodan Petrović kaže da su akcije koje promovišu kupovinu domaćih proizvoda izuzetno važne za srpsku ekonomiju i da one ne smeju biti povremene, već je neophodna stalna edukacija potrošača.

Od ključne važnosti za promociju domaće proizvodnje su mere Vlade koje treba da pomognu našim preduzećima. Trenutno se takmičimo sa proizvodima iz Evropske unije, čije kompanije imaju više fabrika, savremeniju tehnologiju, prave veće serije i samim tim su konkurentniji cenom.

Petrović je naglasio da nam nedostaje razvijeno osećanje ekonomskog patriotizma, jer dosta godina unazad su srpski potrošači smatrali da su proizvodi sa Zapada boljeg kvaliteta.

Izvšrni direktor kompanije "Nektar" Bojan Radun kaže da naši gradjani teoretski podržavaju domaće proizvode, ali da u praksi nisu spremni na kompromis pri kupovini. Domaći proizvodi su dominantni samo gde evidentno nude bolju vrednost za iste pare u odnosu na stranu konkurenciju i potrošači se ponašaju racionalno, a ne "ekonomsko patriotski".

Predrasuda je da su strani proizvodi kvalitetniji od domaćih, pogotovo u prehrambenom sektoru, a njihov jedini nedostatak je što nisu dovoljno marketinški "obrađeni", ocenio je Radun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: