Česi obnavljaju prugu na Koridoru

Češka Eksportna banka će odobriti Srbiji kredit od 120 miliona evra koji će se iskoristiti za elektrifikaciju pruge na Koridoru 10 od Niša do Dimitrovgrada.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 04.05.2010.

15:48

Default images

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić kaže da će kamatna stopa iznositi oko 2,5 odsto na godišnjem nivou, rok otplate je 10 godina, uz period počeka od godinu dana, a Srbija je obezbedila garanciju za taj kredit u budžetu za ovu godinu.

"Radove će izvoditi konzorcijumi čeških i srpskih firmi", rekao je on ističući da će taj projekat uposliti vodeće firme iz obe zemlje, omogućiti zapošljavanje, ali i prodaju domaćeg građevinskog materijala.

Dinkić je objasnio da bi trebalo da se završe pregovori između srpskog Ministarstva finansija i češke Eksportne banke, iako su ključni uslovi već dogovoreni. Kako je dodao, trebalo bi da se završe i pregovori oko izvođačkog ugovora između češkog i srpskog konzorcijuma firmi koje će obavljati radove na pruzi.

On je dodao da će Česi, koje predvodi firma Inekon, imati najmanje 51, a maksimalno 55 odsto udela u izgradnji, dok će ostatak pripasti srpskom konzorcijumu firmi, ali nije mogao da navede kako će biti određivanje firme koje će učestvovati u domaćem konzorcijumu.

"Radovi na prvoj deonici bi trebalo da počnu do kraja ove godine, realno u trećem ili četvrtom kvartalu, a da budu najintenzivniji tokom sledeće godine", istakao je on.

Dinkić je podsetio da je železnički pravac Niš-Dimitrovgrad "usko grlo" na Koridoru 10, odnosno jedina deonica koja nije elektrificirana. Dodao je da će nakon rekonstrukcije vozovi na toj deonici moći da se kreću brzinom i od 120 kilometara na sat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: