Bugari nude Srbiji da gradi deo NE

Bugarski premijer Bojko Borisov kaže da je Srbija spremna da sa do pet odsto vrednosti učestvuje u gradnji druge bugarske nuklearne elektrane Belene na Dunavu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.05.2010.

14:26

Default images

"Strani investitori žele kompletnu analizu projekta i zbog toga sada Bugarska ima pravo da izabere konsultanta koji ce napisati izveštaj i pokazati da ima koristi od izgradnje te nuklearne centrale, za taj novac“, naglasio je bugarski premijer.

Premijer Borisov ponudio je vlastima u Beogradu da se uključe u realizaciju izgradnje bugarske nuklearke. On je pojasnio da želi da ovaj projekat bude „balkanski, evropski, jasan i, ako se pronađu investitori može biti napravljen veoma brzo".

Izgradnja nuklearke Belene, u istoimenom gradiću na Dunavu, na severu Bugarske, otpočela je 2008. godine. Predviđeno je da ima dva reaktora, a njena izgradnja procenjena je na 3,99 milijardi evra. Bilo je planirano da prvi reaktor nove nuklearke bude završen do 2013, a drugi do 2014. godine.

Radovi su, međutim, ubrzo obustavljeni, a zbog nerešenog problema sa finansiranjem, nemačka energetska kompanija RWE, jedna od ključnih u projektu, povukla se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: