Za menadžera do 10.000 evra i bonus

Najava Vlade o angažovanju profesionalnih menadžera za upravljanje firmama naišla je na odobravanje stručnjaka, iako nije jasno koliko će oni biti plaćeni.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 04.05.2010.

10:09

Default images

Angažovanje profesionalnih menadžera za upravljanje firmama koje još nisu privatizovane ili kod kojih prodaja nije uspela, pozitivno je, smatraju ekonomski stručnjaci i navode da bi na taj način preduzeća mogla da se postave na noge, pošto bi profesionalni direktori snosili odgovornost za svoje odluke, za razliku od politički postavljenih.

Međutim, država još nije rešila pitanje plaćanja takvih direktora, koji u privatnom sektoru neretko zarađuju i po 10.000 evra mesečno. Privrednici smatraju da bi se i to državi isplatilo, a i da bi umesto tako visokih mesečnih zarada, mnogi menadžeri mogli da budu motivisani visokim bonusima ili pravom na akcije firmi koje vode, pod uslovom da zabeleže dobre poslovne rezultate.

Upravo takvo mišljenje ima Toplica Spasojević, predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije, koji kaže da je najava Vlade jako dobra ideja i korak u dobrom pravcu, ali da je pitanje koliko ima dobrih menadžera u Srbiji.

"Najbitnije je da li smo u dovoljnoj meri osposobili ljude za upravljanje preduzećima. Naši ljudi imaju dobar poslovni instinkt i jedino preostaje da ih naoružamo novim znanjem. Profesionalni menadžment bi mogao da bude najveći doprinos povećanju konkurentnosti srpske privrede", ističe Spasojević, dodajući da će biti potrebno da se obezbedi i dobra supervizija rada profesionalnih upravnika državnih firmi.
Prema njegovim rečima, idealan profesionalac mora da bude jako dobro plaćen, ali pošto je većina državnih preduzeća loša, njima nisu ni potrebni najbolji menadžeri, sa izuzetkom firmi poput EPS-a, Železnica, Telekoma i sličnih, već samo dobri. Zbog toga, Spasojević preporučuje da njima ne mora da se da preterano visoka plata, ali da bi trebalo da im se obeća dobar bonus ili učešće u akcijama ako preduzeće izvuku iz krize.

"Možda njima i ne mora da se da plata od 10.000 evra, već recimo samo 1.000 evra, ali pod uslovom da im se omogući bonus od 50.000 ili 100.000 evra ako spasu preduzeće" , predlaže ovaj biznismen.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, kaže da je raspon plata dobrih menadžera u Srbiji veoma veliki i da zavisi od mnogo faktora, ali da se okvirno može govoriti o sumama od bar 2.000 evra pa do desetak hiljada evra mesečno. Prema njegovom mišljenju, država bi u svojim firmama trebalo da se ponaša kao i privatni vlasnik, koji nikada neće angažovati lošeg menadžera da mu vodi firmu, pa tako ni država ne bi trebalo da postavlja direktore političkim metodom.

"Profesionalni menadžeri trebalo bi da imaju vanredno visoke plate, ali i vanredno visoke rezultate. Mislim da su opštem beznađu naše privrede upravo i kumovali neprofesionalni menadžeri, koji su postavljani u državnim preduzećima gde nisu imali dovoljno kontrole i nisu snosili odgovornost", kaže Atanacković, koji dodaje da je pitanje upravljanja državnim preduzećima trebalo postaviti još pre 10 godina, a ne sada.

Sa tim da je ovaj potez vlasti dobra ideja slažu se i ekonomisti, pa tako Goran Nikolić iz Instituta za evropske studije kaže da je najbolje to što će angažovanje profesionalaca privući veliku pažnju javnosti, a to će obezbediti i transparentnost čitavog postupka. Prema njegovim rečima, posle toliko mnogo poništenih privatizacija, svaki potez u pravcu profesionalizacije upravljanja preduzećima je za pohvalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: