Bez kredita za prezadužene

U 15 banka podneto je oko 26.000 zahteva za subvencionisane dinarske kredite, ali je nešto manje od 10.000 odobreno, jer građani nisu kreditno sposobni.

Srbija

Izvor: Novosti

Utorak, 04.05.2010.

09:53

Default images

Najveći broj zaposlenih i penzionera već je zadužen ratama koje dostižu trećinu primanja, a mnogi su i premašili ovu granicu zbog skoka evra i smanjenih zarada. Uz to bankari su vrlo rigorozni kada odobravaju ove i sve ostale zajmove, jer je udvostručeno kašnjenje u otplati kredita za poslednjih godinu dana. Svaki sedmi zajam je u docnji.

Zbog toga i kod subvecnionisanih pozajmica bankari zahtevaju gomilu dokumentacije, od potvrde o visini primanja, platnih lista, izvoda sa tekućeg računa, zarade supružnika, broja izdržavanih članova porodice do toga da li su vlasnici stana ili podstanari. Najveći problem u otplati kredita nastao je zbog jačanja evra, tako da su rate narasle znatno više nego što građani mogu da ih izmiruju. Država je, stoga, rešila da podstiče zaduživanje u dinarima. Tako, od početka ovog meseca, subvencionisani zajmovi i za privredu i građane biće isključivo u domaćoj valuti, pa će građani biti zaštićeni od kursnog rizika. Mnoge banke su prešle na fiksne kamate u domaćoj valuti.

"Odluka Vlade RS da subvencioniše isključivo dinarske kredite, logičan je nastavak započetih mera na osnaživanju prometa u nacionalnoj valuti", smatra Mirko Španović, član IO Hipo Alpe Adria banke.

Pošto su subvencionisani krediti usmereni ka socijalnim grupama koje nemaju visoka mesečna primanja, eliminacija rizika promene kursa pozitivno će uticati na rast tražnje ovih pozajmica.

Vlada Srbije je krajem marta usvojila program subvencionisanih dinarskih kredita za građane. Maksimalan iznos gotovinskih kredita je 300.000 dinara. Visina kamate 7,5 odsto za građane čija su primanja ispod 30.000 dinara i 8,95 odsto čije su plate u rasponu od 30.000 do 80.000 dinara. Rok otplate ovih kredita je tri godine, a period “mirovanja” 12 meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: