Moguća prodaja većeg udela Telekoma

Finansijski savetnik za Telekom mogao da da predloži da država proda manje ili više od 40 odsto udela u toj kompaniji, kaže ministarka Jasna Matić.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 04.05.2010.

08:44

Default images

"Okvirni predlog i zaključak Vlade Srbije je da bi bilo dobro da se proda 40 odsto akcija u Telekomu, ali će finansijski savetnik i to analizirati i predložiti šta je optimalni procenat", kazala je ministarka telekomunikacija.

Matićeva je navela da će teneder za izbor finansijskog svetnika za prodaju dela državnih akcija u Telekomu Srbije biti zatvoren 10. maja.

Finansijski savetnik, istakla je, trebalo bi da napravi strukturu, predlog i vremenski raspored dogadjaj oko raspisivanja tendera za prodaju dela državnih akcija u Telekomu Srbije.

Ministarka je navela da će deo posla finansijskog savetnika biti i da odredi šta sve spada u vlasništvo Telekoma, šta su prava, imovina i biznis kompanije i da preporuči kako da se to optimalno iskoristi, odnosno šta da se proda, a šta da ostane državi.

"Ne treba zaoboraviti da je 1997. godine Telekom prvi put prodat i da je tada u kupoprodajnom ugovoru definisan predmet prodaje. To je zatečeno stanje i od toga mora da se podje kada se kreće i u novu transakciju", istakla je Matićeva.

Matić: Infrastruktura će ostati u vlasništvu države

Ona je navela i da država ima obavezu da zaštiti javni interes i da je pitanje vlasništva nad telekomunikacionom infrastruktvrom jedno od pitanja na koje se obraća posebna pažnja.

"Razvoj telekomunikacija u Srbiji može da se zaštiti na više način", kazala je Matićeva navodeći da je jedan od načina da telekomunikaciona infrastrukturu ostane u državnom vlasništu.

Prema njenim rečima, odstoji mogućnosti i da se novom vlasniku Telekoma da neograničeno ili na 99 godina pravo korišćenja infrastrukture bez nakande, s tim da država upravlja tom infrastruktvrom.

Kao treću mogućnost, Matićeva je navela i da bi zakonskom regulativom pitanja upotrebe infrastukture moglo da se reši nezavisno od vlasništva u Telekomu.

"Vlada očekuje da bi tender za prodaju Telekoma Srbije mogao da bude raspisan u kasno leto ili u ranu jesen ove godine", kazala je ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Srbije Jasna Matić.

Vlada Srbije poseduje 80 odsto akcija Telekoma Srbije, a preostalih 20 odsto je u vlasništvu grčke kompanije OTE.

Odluka Ratela o infrastrukture Telekoma za dvadesetak dana

Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić izjavila je da bi se za dvadestak dana mogli znati uslovi pod kojima će Telenor moći da koristi telekomunikacionu infrastruturu Telekoma Srbije.

"Pregovori Telekoma i Telenora su trajali neko vreme i obe kompanije zaključile su da se ne mogu dogovoriti. Sada bi regulatorno telo, Republička agencija za telekomunikacije (Ratel), trebalo da donese odluku", kazala je ona.

To je tipična situacija u Evropi i svetu, istakla je Matićeva i dodala da regulator vrlo često mora da donosi odluku jer operateri ne mogu da se dogovore.

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Srbije podsetila je da, prema uslovima licence za drugog operatera fiksne telefonije, Telenor do kraja godine mora da počne da pruža usluge.

Kompanija Telenor, koja već pruža usluge mobilne telefonije u Srbiji, dobila je polovinom februara i licencu za fiksnu telefoniju, čime je ukinut monopol državne kompanije Telekoma Srbije.

Prema uslovima licence koju je Telenor platio milion evra, rok za početak pružanja usluga fiksne telefonije i ADSL intereneta je 12 meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: