Manje premije za savesne vozače

U Srbiji će od 1. septembra 2011. biti uveden sistem umanjenja i uvećanja premije osiguranja vozila u zavisnosti od toga da li je vlasnik prouzrokovao štetu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 04.05.2010.

08:39

Default images

Pridruženi član Izvršnog odbora Delta Djenerali osiguranja Branko Pavlović kazao je da će maksimalno umanjenje premije (bonus) biti 15 odsto, ukoliko vlasnik vozila ne napravi štetu tri godine uzastopno.

Vozači koji budu prouzrokovali štete moraće da plaćaju uvećanu premiju (malus) i do 250 odsto od osnovne premije, istakao je Pavlović.

To bi, prema trenutnoj prosečnoj ceni polise od oko 9.000 dinara, naveo je on, značilo da bi pažljiviji vozači plaćali oko 7.500 dinara, dok bi izuzetno nepažljivi vozači plaćali oko 22.500 dinara, odnosno skoro tri puta više.

"Očekuje se da će odluka Narodne banke Srbije doprineti povećanju odgovornosti vozača, s obzirom da cena osiguranja može biti značajno veća nego što je bila do sada", naveo je predstavnik Delta Djenerali osiguranja.

Pavlović je podsetio da bonus-malus sistem za osigranje od autoodgovornosti za vozila odstoji u svim evropskim zemljama, i da je u bivšoj Jugoslaviji postojala do početka devedesetih godina prošlog veka.

Bonus-malus sistem, istakao je, uticaće na cenu osiguranja svakog pojedinačnog vozila, ali neće uticati na tarifu osiguranja od autoodgovornosti.
Prema njegovim rečima, tarifa koja propisuje osnovnu premiju osiguranja se ne menja zbog donošenja novih propisa o bonus-malusu, ali je sasvim moguće da tarifa bude promenjena iz drugih razloga do početka primene tog sistema.

Pavlović je ocenio bi odluka NBS u kombinaciji sa novim Zakonom o bezbednosti u saobraćaju, trebalo bi da donese veću sigurnost u saobraćaju, manji broj saobraćajnih nesreća i samim tim i manje šteta u osiguranju od autoodgovornosti.

Novi Zakon o obaveznom osiguranju koji se primenjuje od decembra 2009. zajedno sa Odlukom o bonus-malus sistemu doprinosi sredjivanju stanja u osiguranju od autoodgovornosti. Sada je najpotrebnije da se obezbedi striktna primena propisa u praksi, kazao je Pavlović.

On je naveo da je u 2009. godini vrednost srpskog tržišta osiguranja od autoodgovornosti bila oko 18,1 milijardi dinara, a kompanija Delta Djenerali osiguranje je imala tržišno učešće od 16 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

5 h

Podeli: