Cena benzina skače na 120 dinara?

Gorivo će, najverovatnije, poskupeti početkom sledeće nedelje i to motorni benzini za tri, a dizeli za oko četiri dinara, kažu vlasnici privatnih pumpi.

Srbija

Izvor: Novosti

Utorak, 04.05.2010.

01:09

Default images

Prema informacijama trgovaca naftnim derivatima, promena cena nafte i kursa dolara dostigla je oko 5,5 odsto i ako ovakav procenat ostane do kraja nedelje, sledi povećanje cenovnika. U tom slučaju litar motornih benzina od 95 oktana dostići će 118,7 dinara, a maksimalna cena za evrodizel biće 120 dinara.

Ministarstvo energetike u petak treba da uradi presek i tada će se znati tačan iznos poskupljenja. Ovo će biti prvi presek po izmenjenoj uredbi, koja predviđa promenu cena u slučaju da promena dostigne 3,5 odsto u periodu od 30 dana.

"Produženje roka promena cena sa 15 na 30 dana ima smisla samo u slučaju motornih goriva, dok je za evrodizel to predug period", objašnjava Aleksandar Mileusnić, direktor “Petrobart Avije”. On kaže da se "cena evrodizela na nedeljnom nivou i za mesec dana može da bude i nekoliko promena, što nije dobro ni za trgovce, ni za potrošače".

Gorivo u Srbiji poskupeće najverovatnije početkom sledeće nedelje i to u proseku za tri do četiri dinara po litru, kaže i predsednik Upravnog odbora kompanije "Nafta AD" Nebojša Atanacković i dodaje da je promena cene nafte i kursa dolara dostigla oko sedam odsto u odnosu na prethodnu korekciju cena. On navodi da će gorivo poskupeti za tri do četiri dinara po litru ukoliko do kraja nedelje procenat promene ostane isti.

Gorivo je u Srbiji poslednji put poskupelo 10. aprila, u proseku za 1,16 dinara po litru, ili za 1,06 odsto. Motorni i bezolovni motorni benzin od 95 oktana na pumpama Naftne industrije Srbije (NIS) trenutno koštaju 113,70 dinara po litru, a na pumpama "Lukoil-Beopetrola" i OMW-a 115,7 dinara. Cena evrodizela na NIS-ovim pumpama je 107,90 dinara po litru, na pumpama "Lukoil Beopetrola" 108,5 dinara, a na pumpama OMW-a 110,9 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: