Na leto 5.000 stanova na Voždovcu

Izgradnja oko 5.000 jeftinih stanova na prostoru beogradske kasarne "Stepa Stepanović" počeće, najverovatnije, krajem avgusta ili početkom septembra.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 02.05.2010.

13:20

Default images

Mislim da će Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje, koje je u to uključeno od početka, vrlo brzo obaviti svoj deo posla. Ostalo je da druga ministarstva obezbede finansijska sredstva i druge potrebe da bi se taj posao realizovao",kaže sekretar Udruženja za građevinsku industriju u PKS Goran Rodić.

Rodić je kazao da PKS još nema informacije kada će finansijska konstrukcija biti zatvorena, dodajući da građevinaska operativa čeka taj posao. "Mnogo je veliko interesovanje za taj posao, ne samo kod izvođača radova, nego i kod kupaca, zbog cene kvadrata od 1.290 evra u toj zoni", rekao je Rodić.

On je istakao da će država sigurno sa takvim merama moći da pospeši građevinsku operativu ne samo u Beogradu već i u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i svuda gde postoji državno zemljište. Rodić je kazao da to što će cena stanova biti primerena kupovnoj moći stanovništva nikako ne znači da će biti izgrađeni na uštrb kvaliteta, kao i da će na toj lokaciji biti primenjene najnovije tehnologije i materijali koji se trenutno koriste u EU.

Na prostoru kasarne, prema njegovim rečima, biće pretežno izgrađeni jednosobni, jednoiposobni, dvosobni i možda trosobni stanovi. Moderni stambeni kompleks će pored stanova imati i garaže, tržne centre, ambulante, obdaništa i škole, dodao je Rodić.

Ministri odbrane i životne sredine i prostornog planiranja, Dragan Šutanovac i Oliver Dulić, ranije su najavili da će na prostoru kasarne "Stepa Stepanović" u avgustu početi izgradnja modernog stambeno-poslovnog kompleksa sa više od 5.000 stanova. Šutanovac je kazao da će Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije pripasti, po ugovoru sa Građevinskom direkcijom Srbije, 21 odsto izgrađenih površina na prostoru kasarne na Voždovcu, odnosno oko 52.500 metara kvadratnih.

Dulić je najavio da će cena kvadratnog metra stambenog prostora iznositi 1.290 evra. Nosilac projekta je, u ime Vlade Srbije, Građevinska direkcija Srbije koja će deo kompleksa graditi sopstvenim sredstvima, a deo iz bankarskih kredita, u skladu sa Uredbom o subvencionisanju finansiranja radi omasovljenja stambene izgradnje.

Sa druge strane, stručnjaci upozoravaju da je srpska građevinska operativa pred kolapsom, jer su građevinske firme enormno zadužene, kao i da po niskim cenama rade samo kao podizvođači stranih kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: