Suficit sa CEFTA preko 252 mil. USD

Srbija je u prva tri meseca ove godine ostvarila suficit u trgovinskoj razmeni sa zemljama CEFTA sporazuma od 252,5 miliona dolara.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 02.05.2010.

01:06

Default images

To je, uglavnom, rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku. Srbija je u zemlje CEFTA najviše izvozila žitarice, proizvode od njih i razne vrste pića, gvožđe i čelik, a najviše je uvozila, takodje, gvožđe i čelik, struju, kameni ugalj i obojene metale.

Izvoz Srbije u zemlje CEFTA u prva tri meseca bio je 558,2 miliona dolara, a uvoz 305,7 miliona dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 182,6 odsto.

U 2009. godini Srbija je ostvarila suficit u trgovinskoj razmeni sa zemljama CEFTA sporazuma od 1,37 milijardi dolara, što je, takođe, uglavnom, bilo rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Region CEFTA je jedno od retkih tržišta sa kojima Srbija ima kontinuirani suficit u razmeni, odnosno na koje više izvozi nego što uvozi, i prema učešću u ukupnom izvozu Srbije, to tržište je drugo po značaju, posle tržišta EU.

CEFTA sporazum je sporazum o slobodnoj trgovini izmedju Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Moldavije i UNMIK-a, u ime Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: