Srbiji dozvola za izvoz ribe u EU

Srbija je dobila dozvolu za izvoz proizvoda od ribe u Evropsku uniju, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.04.2010.

08:46

Default images

U saopštenju se podseća da je tokom 2009. godine ministarstvo postavilo zakonodavne, a kasnije i praktične uslove za izvoz proizvoda od ribe u Evropsku uniju. Početkom 2010. godine, u Srbiji je boravila veterinarska inspekcija Unije FVO (Misija EU za hranu i veterinu), koja je izvršila proveru celokupnog sistema.

Inspekcija je utvrdila da Srbija poseduje istovetan sistem kontrole u proizvodnji i prometu ribe i proizvoda akvakulture, da je uvela standarde EU i da je garant za izvoz, što je rezultiralo stavljanjem naše zemlje na listu zemalja iz čijih objekata može da se izvozi na tržište zemalja Unije.

Dobijanje dozvole predstavlja "nov početak u kome će Srbija moći da ostvari sve svoje potencijale koje ima u oblasti ribarstva i da veliki broj proizvoda od ribe plasira na evropsko tržište", ocenjuje se u saopštenju.
Direktor Uprave za veterinu Zoran Mićović kaže da je veterinarska inspekcija Evropske unije utvrdila da Srbija ispunjava uslove za izvoz ribe i proizvoda od ribe u EU i dodaje da nema ograničenja količine ribe koju će Srbija moći da izvozi u EU. Po njegovim informacijama, interesovanje su već iskazale firme Viktorija grupa i Riboprodukt iz Požege.

On navodi da dobijanje dozvole za izvoz proizvoda od ribe i rashlađene ribe na ledu iz Srbije u Evropsku uniju (EU) predstavlja značajan pomak i "rešavanje jednog velikog problema". Mićović je kazao da Srbija pre svega računa na izvoz pastrmke jer proizvodnja šarana ne zadovoljava ni domaće potrebe.

Ukupna proizvodnja ribe u Srbiji, uključujući ribnjake i ulov iz reka i jezera, iznosi deset hiljada tona godišnje. U Srbiji se, prema raspoloživim informacijama, riba uzgaja u ribnjacima ukupne površine između 13 i 15 hiljada hektara.

Mićović je naveo da je jedan od zadataka Uprave za veterinu upravo sertifikacija domaćih propisa, kada je bezbednost hrane u pitanju i dodao da je dobijanje dozvole za izvoz proizvoda od ribe usledilo nakon pozitivnog izveštaja veterinarske inspekcije Unije FVO (Misija EU za hranu i veterinu), koja je u Srbiji boravila u februaru ove godine.

On je rekao da se izveštaj te inspekcije odnosi na to "da li domaće zakonodavstvo i sistem kontrole ima tu snagu i kompetentnost da može da oceni da li neki proizvod može ići u EU", napominjući da su ti proizvodi podeljeni po sektorima - crveno meso, pileće meso, riba, jaja, mleko i svinjetina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: