Sukob države i radnika u Zastavi

Ministarstvo ekonomije neće dozvoliti najavljene proteste oko 600 radnika Zastave koje Fijat nije angažovao, ne dolaze na posao, a dobijaju 60 odsto plate.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 27.04.2010.

13:32

Default images

Predstavnici radnika, koji nisu prešli u Fijatovu fabriku u Kragujevcu, a ostali su u fabrici „Zastava automobili“ zapretili su da će blokirati tu fabriku, jer će od aprila primati 60 odsto s obzirom da ne dolaze na posao i nisu radno angažovani.

Blizu 800 ljudi koje Fijat nije angažovao, a koji su ostali u „Zastava Automobili“ i koji rade na sređivanju fabrike dobijaće 100 odsto plate, oko 400 radnika koji su povremeno angažovani 70 odsto plate, dok će oko 600 radnika koji ne rade ništa i ne dolaze na posao dobijati 60 odsto plate.

"Krajnje vreme da se rad odvoji od nerada, te u tom smislu ne mogu dobijati istu zaradu i oni koji rade i oni koji ne rade", ističe se u saopšenju Ministarstva ekonomije.

Ministarstvo: Ako dođe do blokade, podnećemo krivične prijave

U saopštenju se navodi i da su pretnje da će doći do blokade fabrike u kojoj zaposleni rade i redovno primaju pune plate, samo zato što bivši zaposleni koji ne dolaze na posao, ne rade i dobijaju 60 odsto od plate, krajnje neprimerene i za svaku osudu.
"Pretnja sindikalaca da će blokirati „Fijat automobili Srbija“ je pretnja državi Srbiji i svim radnicima koji zaista žele da rade i žive od svog rada i Vlada Srbije i Ministarstvo ekonomije to neće dozvoliti", piše u saopštenju.

Ministarstvo ekonomije upozorava da će preduzeti sve zakonom dozvoljene mere, uključujući i podnošenje krivičnih prijava ukoliko dođe do blokade preduzeća „Fijat automobili Srbija“.

Nov režim isplata u preduzeću "Zastava Automobili“ stupio je na snagu od aprila i prema njemu, radnici koji ne rade i ne dolaze na posao dobijaće mesečno 60 odsto zarade zajedno sa uplaćenim doprinosima za penziono i zdravstveno osiguranje, a oni koji su radno angažovani povremeno na određenim poslovima, dobijaće 70 odsto mesečne zarade, zajedno sa doprinosima.

Ti radnici dobijaće na ovakav način umanjenu zaradu do momenta kada im bude ponuđen posao u nekom od Fijatovih komponentaša, ukoliko se ne opredele dobrovoljni odlazak, uz socijalni program sa 300 evra po godini staža.

Sutra protest radnika Zastave

Sindikat fabrike "Zastava automobili" najavio je da će radnici koji nisu prešli u kompaniju "Fijat automobili Srbija" održati protest pred ulazom u fabrički krug jer će im od aprila biti isplaćivane umanjene zarade.

Predsednik samostalnog sindikata "Zastava automobila" Zoran Mihajlović rekao je da će uprkos pretnjama iz Ministarstva ekonomije radnici će sutra protestvovati ispred ulaza u fabriku Fijat automobili Srbija. "U maju 2008. godine je Protokolom koji je verifikovala i Vlada Srbije dogovorena isplata punih zarada radnicima Zastave koji ne budu prešli u Fijatovu kompaniju", rekao je Mihajlović i dodao da nov režim isplate nije "po tom dogovoru".

"Revoltirani smo zbog laži iz Ministarstva ekonomije i nikakve pretnje nas ne mogu odgovoriti od protesta", rekao je on i naveo da radnici preduzeća "Zastava automobili" nisu primili platu za mart ove godine, iako je rok bio petak 23. april.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: