Varikio: Srbija prioritet za Fijat

Fijat je u svom petogodišnjem planu naveo da je Srbija prioritet, kaže ambasador Italije u Srbiji Armando Varikio i najavljuje dolazak privrednika iz Italiije.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 23.04.2010.

19:25

Default images

On navodi da plan da se u Kragujevcu proizvodi 300 hiljada automobila godišnje „apsolutno“ ostaje na snazi i dodaje da Fijat „Srbiju vidi kao centar međunarodnog tržišta. Dakle, automobil koji će se proizvoditi u novoj fabrici u Kragujevcu, radiće se za izvoz u ceo svet. Reč je o vrhunskom modelu. To je veoma važno za Fijat, a rekao bih i za Srbiju“.

Takođe, on kaže da u Srbiju dolazi velika delegacija privrednika iz Italije, koja treba da istraže nove mogućnosti za italijanske investicije u Srbiju.

Varikio kaže da „delegacija koju predvodi ministar ekonomije predstavlja stub italijanske privrede. Pored Fijata i drugih velikih kompanija ovde imamo i veliki broj malih i srednjih preduzeća koji hoće da ovde investiraju. I to u oblasti od poljoprivrede, farmaceutske industrije, elektronike, tekstilne industrije, industrije hrane...“.

„Model za koji smo ovde zainteresovani je model ’industrijskih klastera’, a to su oblasti gde bismo zajedno smestili više kompanija i tako stvorili zonu u kojoj rade kompanije koje su povezane poslovanjem. Tako se otvara i mogućnost zapošljavanja velikog broja ljudi koji žive u takvim sredinama“, navodi italijanski ambasador.

On kaže da su Italijanima najzanimljivije lokacije na severu, odnosno u Vojvodini. Srbija se graniči sa Rumunijom, a u Rumuniji radi više od 25 hiljada italijanskih kompanija. Mnoge kompanije su zainteresovane da se prebace u Srbiju. Druga zona je malo južno, dakle Šumadija, objašnjava Varikio.

Komentarišući to što se strani privrednici često se žale da je teško početi biznis ovde i da je papirologija veoma komplikovana, on navodi da „ako želite da budete konkurentni morate da skratite vreme potrebno za dobijanje dozvola i druge administrativne poslove. O tome će biti reči u razgovorima sa predstavnicima Vlade i ministrom ekonomije“.

Varikio kaže da u Srbiji radi preko 200 italijanskih kompanija i dodaje da su prilično zadovoljni ovdašnjim uslovima.

*kompletan intervju sa ambasadorom Italije u Srbiji Armandom Varikiom možete pročitati ovde

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: