Investicije iz životnog osiguranja

Životno osiguranje moglo bi da bude značajan segment za rešavanje penzione problematike u Srbiji, ali i investicije u državnu infrastrukturu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 23.04.2010.

15:07

Default images

Predsednik Upravnog odbora Grave osiguranja Kristof Cetl kaže da se osiguravajuće kompanije zalažu za „francuski sistem“, koji predviđa da se klijentima svake godine vraća 25 odsto premije životnog osiguranja uplaćene u prethodnoj godini, što bi stimulisalo razvoj životnog osiguranja, dok bi se osiguravajuće kuće obavezale da sredstva ulože u dugoročne državne obveznice.

„Zbog toga smo predložili da država izdaje dugoročne obveznice u deviznom iznosu, pre svega u evrima, sa prinosom. Ovakve hartije smo predložili jer su obaveze osiguravajućih kompanija u devizama, tako da one i moraju da ulažu u devizama, i da za to ulaganje svojim korisnicima isplaćuju odgovarajući prinos“, naglasio je Cetl.

On je naveo da je ukupna premija osiguravajućih kompanija u Srbiji u prošloj godini iznosila 53,5 milijardi dinara odnosno oko 558 miliona evra, od čega su oko 15 odsto ili osam milijardi dinara životna osiguranja.

Procene govore da kada bi samo pet odsto zaposlenih u Srbiji u narednih pet godina zaključilo ugovor o životnom osiguranju, to bi moglo da donese preko milijardu evra kapitala, koji bi država mogla da iskoristi za ulaganja u infrastrukturu, što je posebno značajno u uslovima finansijske krize, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: