Italijanima struja iz ibarskih HE

Izgradnja hidroelektrana na Ibru mogla bi započeti za tri do četiri godine, a struja iz njih bi, po povlašćenim cenama, bila namenjena Italijanima.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 23.04.2010.

13:40

Default images

Elektroprivreda Srbije i italijanska kompanija "Seči energija" potpisaće u ponedeljak protokol kojim je predviđeno osnivanje zajedničkog preduzeća za gradnju tih hidroelektrana.

Direktor sektora za strategiju EPS-a Aleksandar Jakovljević kaže da se "protokolom predviđa formiranje preduzeća za izgradnju hidroelektrana na Ibru, a njime će preciznije biti definisani svi detalji potrebni za realizaciju projekta". Jakovljević je dodao da je predviđeno da "Seči energija" u zajedničkom preduzeću ima većinski udeo od 51 odsto, a EPS 49 odsto.

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić kaže da će sa ministrom za ekonomski razvoj Italije Klaudiom Skajolom potpisati zajedničku izjavu o korišćenju hidropotencijala srednje Drine.

"Kada je u pitanju hidropotencijal srednje Drine, zajedno bi ih koristili Republika Srpska, Srbija i Italija, kao jedan od značajnih investitora na podizanju hidroenergetskih kapaciteta na srednjoj Drini", rekao je Škundrić.

Srbija i Italija potpisale su krajem prošle godine međudržavni sporazum o saradnji u oblasti energetike. Sporazumom je predviđena gradnja devet malih hidroelektrana na reci Ibar, a struja proizvedena u njima bila bi namenjena izvozu u Italiju i to po povlašćenim cenama koje nudi ta zemlja.

Sporazum obuhvata i gradnju tri hidroelektrane na srednjoj Drini ukupne snage oko 300 megavata, kao i izgradnju jedne hidroelektrane na Savi i vetroparkova snage 500 megavata.

Ukupna snaga svih postrojenja je oko 1.000 megavata, a vrednost investicija je procenjena na oko 1,5 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: