Kriza proširuje spisak nezaposlenih

Posao na tržištu rada čeka 760.000 ljudi. Ekonomska kriza je spisak nezaposlenih od marta 2009. godine do danas produžila za 20.000 imena.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 23.04.2010.

09:31

Default images

"Ovu bi statistiku, ipak, trebalo gledati uslovno, jer ima mnogo onih koji su samo formalno na evidenciji, a rade neprijavljeni", kaže, Dejan Jovanović, novi direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kao najveći problem na tržištu rada Jovanović izdvaja strukturu nezaposlenih: najviše je onih koji nemaju ni srednju školu, čak 265.000. Drugi problem je što posao čeka i mnogo mladih, s manje od 30 godina. Među 220.000 osoba ima mnogo onih koji se još školuju, ali se vode na evidenciji.

Prema njegovim rečima vlada je ove godine za programe obuka i prekfalifikacija izdvojila 3,7 milijardi dinara, a taj novac nalazi se u razdelu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. "Najviše je novca izdvojeno za program za zapošljavanje mladih, ali i za javne radove, razne obuke i subvencije. U planu nam je da ”Prvom šansom” obuhvatimo 10.000 mladih, a već smo primili 8.000 zahteva", navodi Jovanović.

On napominje da dugoročni efekti programa Prva šansa mogu biti mereni tek kada se bude videlo koliko mladih ostane na poslu po završetku programa.

"Mi smo pooštrili kriterijume za poslodavce. Tako će, posle 12 meseci pripravničkog i tri meseca volonterskog staža, oni morati da zadrže radnike još 12 meseci", kaže Jovanović.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje kaže da je veoma važno pomagati mala i srednja preduzeća jer je u njima oko 200.000 ljudi našlo posao, što je isti broj koji je zbog tranzicije i procesa privatizacije ostao bez posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: