Deficit u trgovini sa Španijom

Spoljnotrgovinska razmena Srbije sa Španijom prošle godine iznosila je 241,2 miliona dolara, a razmena je manja oko 20 odsto u odnosu na 2008.

Srbija

Izvor: Tanjug, EMG

Petak, 23.04.2010.

08:47

Default images

Izvoz na špansko tržište je bio 60 miliona, a uvoz 181 milion dolara, saopšteno je u Privrednoj komori Srbije.

Najviše se iz Srbije u Španiju izvoze pneumatske gume, proizvodi crne i obojene metalurgije, auto delovi, ambalaža od drveta, hartija i karton, kotlovi za centralno grejanje, poljoprivredni proizvodi, kao što su smrznuta malina, kupina, kukuruz, dok se uvoze automobili i autobusi, keramičke pločice, auto delovi, lekovi za maloprodaju.

Od srpskih preduzeća u Španiju su najviše izvozili „Tigar tyres“ iz Pirota, „U.S. Steel“ Smederevo, Livnica Kikinda, Impol Seval valjaonica aluminijuma, Tetra pak i Radijator Zrenjanin.

Najveći uvoznici prošle godine bili su Porše SCG iz Beograda, Galenika, Lasa, Reno Nisan Srbija, „Deus system“, „Delta still“, Keramika Kanjiža.

Ulaganja u infrastrukturu i OIE

Španija je zainteresovana za ulaganja pre svega u saobraćajnu i železničku infrastrukturu, obnovljive izvore energije i prehrambenu industriju u Srbiji, kaže ekonomski savetnik u Ambasadi Španije u Srbiji Horhe Andreu.

Mogućnosti za privrednu saradnju dve zemlje postoje i u drugim, brojnim oblastima - u naučnima istraživanjima i razvoju , industriji mašina i alata, vazduhoplovstvu, kazao je Andreu.

On je rekao da se saradnja u nekim oblastima već realizuje, navodeći primer španske firme FCC, koja preko Alpine učestvuje u izgradnji Koridora 10, odnosno izgradnji obliaznice oko Dimitrovgrada i dela autoputa do granice sa Bugarskom.

Vrednost tog ugovora je 31 milion evra, napomenuo je Andreu, dodajući da, kada je reč o saobraćajnoj infrastrukturi, španska firma Ineco radi preliminarne studije za implementaciju prve linije lakog metroa u Beogradu.

Govoreći o železničkim tehnologijama, Andreu je kazao da je španska kompanija CAF potpisala ugovor vredan 81 miliona evra, a na osnovu koga će u naredne tri godine obezbediti tramvaje za Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP).

Španija je, zajedno sa Nemačkom, svetski lider u prozivodnji eolske energije (energija vetra), naveo je Andreu, dodajući da mogućnost za saradnju sa Srbijom postoji i u oblasti proizvodnje solarne energije.

Prehrambena industrija je sektor sa velikim mogućnostima za saradnju - obostranog povećanja uvoza i izvoza, ulaganja, zajedničke proizvodnje u Srbiji, rekao je Andreu, podsećajući da je Španija vodeći svetski proizvođač maslinovog ulja, voća i povrća i drugi najveći proizvođač vina na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: