Novi model iz Kragujevca biće sedan

Prvi novi model automobila koji će se proizvoditi u kompaniji „Fijat automobili Srbija“ u Kragujevcu najverovatnije će biti manja limuzina „sedan“.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 23.04.2010.

01:09

Default images

Iako, prvi čovek Fijata Serđo Markione prilikom objavljivanja plana poslovanja italijanske kompanije u narednih pet godina nije precizirao koji će konkretno model biti sastavljan u pogonima u Kragujevcu, iz najavljenog se može zaključiti da je zaista reč o vozilu „B“ klase koje se u Fijatovim razvojnim planovima vodi pod šifrom „342“.

Naime, Markione je najavio da će pod oznakom Fijat najpre u 2011. na tržište biti izbačena nova verzija „pande“, kao i novi džip. Proizvodnja „pande“ biće rezervisana za fabriku u Brazilu tako da Srbija otpada kao opcija. Za 2012. planirana su tri nova modela - supermini koji bi zamenio model „uno“, model MPV vozila sa sedam sedišta, kao i sedan.

Već je u martu obznanjeno da će supermini biti sklapan u Italiji tako da je i taj model ostavljen za pogone van Srbije što bi značilo da je jedina preostala opcija za Kragujevac upravo sedan jer je najavljeno da će u našoj zemlji biti instalirana platforma za vozilo manjih gabarita.

Kako Danas saznaje, u Kragujevcu očekuju da će proizvodnja prvog novog vozila startovati u drugoj fazi rekonstrukcije pogona odnosno početkom 2012. godine što je u skladu sa idejom o lansiranju novog sedana.

U prvoj fazi, proizvodiće se do 200.000 automobila godišnje, s time što bi, u zavisnosti od sitiacije na tržištu, proizvodnja u FAS-u, do 2015. mogla da naraste i na 300.000 vozila u jednoj godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: