Rumuni rade jer domaći ne žele

Kladovsko Brodogradilište Rajna-Dunav angažovalo je stotinak Rumuna, jer i pored stalno otvorenog konkursa i redovne plate nema zainteresovanih domaćih radnika.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 23.04.2010.

01:10

Default images

Da bi završili posao u roku, a do narednog marta treba da izgrade sedam brodova za holandskog partnera, u tom brodogradilištu morali su da angažuju radnu snagu "sa strane" jer za posao u ovoj firmi skoro da nema zainteresovanih i pored garantovane plate od 250 do 500 evra.

„Angažovanje radnika iz drugih naših brodogradilišta povećalo bi nam troškove zbog smeštaja, tako da nam je zapošljavanje radnika iz Rumunije, u čijim brodogradilištima trenutno nema mnogo posla, najpovoljnije rešenje. Oni svakodnevno prelaze državnu granicu, rade na novogradnji brodova, barži i tankera, a plaćeni su po kilogramu ugrađenog čelika u plovila“, kaže Željko Mijatović, tehnički direktor Brodogradilišta Rajna-Dunav.

On dodaje i da je kompaniji „cilj da zaposli mlade sa ovog područja, ali oni očigledno nisu zainteresovani za proizvodna zanimanja koja su nama potrebna. Na poslednji oglas za obuku petoro brodomontera i četvoro zavarivača javila su se samo trojica kandidata, a od šestorice koji su prošle godine završili obuku na posao su se javila samo dvojica“.

Služba za zapošljavanje organizuje svake godine prekvalifikaciju za mašinska zanimanja, po čijem završetku kandidati dobijaju atest s kojim mogu da rade i u inostranstvu. I za ovu obuku je malo zainteresovanih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: